Legjobb magyarként zártak a DE csapatai az Eb-n

Címvédéssel, ukrán és litván egyetemek sikerével ért véget az Európai Egyetemek 3x3-as Kosárlabda Bajnoksága Debrecenben. A magyar csapatok közül a rendező Debreceni Egyetem együttesei szerepeltek a legjobban. A lányok a hatodik, a fiúk a tizenkettedik helyen zártak.

Szombattól szerdáig, öt napon át pattogott a labda a Debreceni Egyetem Főépülete előtt felállított 3x3-as kosárpályákon. Az eseményen összesen 40 csapat, 16 női és 24 férfi alakulat vett részt 17 európai ország 35 egyeteméről. Hazánkat 8 együttes képviselte, közöttük a DE férfi és női egységei.

A Debreceni Egyetem női csapata (Baczuk Virág, Kovács Rebeka, Mezei Dóra, Mondl Petra) továbbjutott csoportjából, majd a legjobb nyolcig menetelt, ahol a címvédő (és a tornát szerda este megnyerő) ukrán Vasyl Stefanyk University lányai megállj parancsoltak Vasas Orsolya tanítványainak. A DE lányai így az 5-8. helyért játszhattak tovább. Itt előbb 3 ponttal verték a zágrábi egyetemistákat, majd 17-8-ra alulmaradtak a madridi Polytechnic Egyetem ellen. A lányok a díjátadón a fair-play díjat is átvehették.

A csapat legjobbja, Mezei Dóra szerint nagyszerű teljesítményt nyújtott az együttes.

- Igazából kevés eséllyel érkeztünk a tornára, ennek ellenére sikerült a nekünk nagyon csillogó hatodik helyet megszereznünk, amire rendkívül büszkék vagyunk. Gyönyörű meccseket játszottunk, a hangulat pedig kiváló jó volt. Ebből építkezünk tovább – értékelt a DE kosarasa.

A Debreceni Egyetem férfi csapata (Balázsi Soma, Gáspár Mátyás, Neuwirth Bence, Várbíró Gergő) szintén legjobb magyar együttesként a 12. helyen zárt. A srácok sikerrel vették a csoportkört, ám a legjobb 16 között egy kiváló iramú és hangulatú meccsen a címvédő (és későbbi aranyérmes) litván Vytautas Magnus Egyetem két ponttal jobbnak bizonyult. Az alsó ágon a fiúk végül a 11. helyért játszhattak, ahol a Dubrovniki Egyetem hallgatói ellen 18-13-ra alulmaradtak.

Gáspár Mátyás szerint a 3x3-as egyetemi Eb színvonalas esemény, kiváló tapasztalat volt mindenki számára.

- Nem sokszor adatik meg, hogy ennyire erős európai csapatokkal játsszon az ember és úgy gondolom, ebből mindenképpen táplálkoznunk kell. Összességében a 12. helynél egy kis szerencsével vagy egy-két figyelmetlenség elkerülésével lehetett volna jobb, akár top 8-is, de így sem lehetünk elégedetlenek – mondta az utolsó meccs lefújása utána Gáspár Mátyás.

Az Európa-bajnok a nőknél a tavalyi lodz-i EUG győztese, az ukrán Vasyl Stefanyk University lett, miután szoros meccsen 16-19-re legyőzte a romániai Pitesti együttesét. A férfiaknál szintén a címvédő, a litván Vytautas Magnus University hallgatói örülhettek az aranyéremnek, ők az ukrán Sumy State csapatát múlták fölül a fináléban 21-10 arányban.

A verseny egyben kvalifikációs viadal is volt a FISU őszi 3x3-as világbajnokságára, amelyre a női és férfi aranyérmes egyaránt indulási jogot szerzett.

A szerda esti záróceremónián az Európai Egyetemek Sportszövetségének (EUSA) képviselője, Ilan Kowalsky emlékplakettet adott át a nagyszerű szervezésért Varga Kata eseménykoordinátornak és Pető Károly rektorhelyettesnek.

A hagyományoknak megfelelően az EUSA zászlóját Balogh László, a szervezőbizottság elnöke átadta a következő 3x3-as Eb rendezőjének, a ljubljanai egyetem képviselőjének.

A debreceni viadal a jövő évi, Miskolc-Debrecen közös rendezésű EUG hivatalos tesztversenye volt. A résztvevők és az EUSA szakemberei szerint nagyszerűen vizsgázott a helyi szervezőcsapat és a helyszín is.

Eredmények

Nők:

I. helyezett: Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (UKR)

II. helyezett: University of Pitesti (ROU)

III. helyezett: University of Lyon (FRA)

 

Férfiak:

I. helyezett: Vytautas Magnus University (LIT)

II. helyezett: Sumy State University (UKR)

III. helyezett: University of Valencia (ESP)

 

Fair Play:

Nők: University of Debreceni

Férfiak: University of Paris 8 - Vincennes - Saint-Denis

 

Dobóverseny:

Nők: Paula Corrochano (Polytechnic University of Madrid)

Férfiak: Titas Janusevicius (Vytautas Magnus University)

 

Legtöbb pont:

Nők: Clarisse Legrand (University of Lyon)

Férfiak: Segev Grylak (Ruppin College)

 

Zsákolóverseny:

Komma László (Corvinus Egyetem)

 

MVP:

Nők: Veronica Kosmach (Vasyl Stefanyk Precarpathian National University)

Férfiak: Titas Janusevicius (Vytautas Magnus University)

 

A torna csapata:

Nők: Clarisse Legrand (Lyon), Ioana Andreea Ghizila (Pitesti), Veronika Kosmach (Vasyl Stefanik)

Férfiak: Titas Janusevicius (Vytautas), Illia Kabatsiura (Sumy State), Pablo Luengo Mateo (Valencia)

 

Sajtóközpont - PKZs