Négy megye, öt település, 200 program – ez a számok tükrében a Kutatók Éjszakája a Debreceni Egyetemen, amely idén már 15. alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz. A szeptember 30-ai programokra már lehet regisztrálni a https://kutatokejszakaja.hu/ weboldalon.

Szeptember utolsó hétvégéje ismét betekintést nyújt a tudomány titkaiba az érdeklődők számára. A Kutatók Éjszakája, az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat célja nem változott az évek során: megismertetni és megszerettetni a nagyközönséggel a kutatói életpályát, és népszerűsíteni a különböző területeken elért, eddig talán kevésbé ismert eredményeket. Mindezt szórakoztató, inspiráló előadások, kísérletek, laborbejárások és játékos programok keretében kínálja az intézmény valamennyi korosztály számára.

A Debreceni Egyetem (DE) campusai négy megyében – Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – öt településen – Hajdúböszörmény, Mád, Nyíregyháza, Szolnok és Debrecen – kínálnak érdekességeket.

- A cívisvárosban az egyetem öt campusa – az Egyetem téri, a Böszörményi úti, a Kassai úti, az Ótemető utcai és a Klinikai Központ Nagyerdei –, valamint az eseményekhez csatlakozó Agóra Tudományos Élményközpont és az Atommagkutató Intézet várja különböző programokkal az érdeklődőket, hogy megismerjék az egyetem sokszínűségét, a különböző tudományterületeket és azok művelőit, professzoraink és oktatóink sokoldalúságát és a legújabb kutatási eredményeket – mondta a hírek.unideb.hu portálnak Mándy Zsuzsa, a DE Tudományos Igazgatóság munkatársa, az intézményi programok főszervezője.

Újdonság lesz többek között a DE Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszékének Díszudvaron rendezett táncháza, egy kis nyomozás a freskók utána a középkori templomokban, vagy a Kísérletkastély, ahol kalandozhatunk egy borászati laboratóriumban. A Műszaki Kar Légi-és Közúti Járművek Tanszék ipari robot laborjában megismerkedhetnek az érdeklődök a különféle robotokkal és lehetőségük nyílik azok programozására is. A kassai úti Campuson megtekinthető a DEM(onstrációs) ház, a Főépület Aulájában pedig az intézmény múltjában tehetünk virtuális egyetemtörténeti sétát.

- Több programunkon korlátozott a résztvevők száma, ezért érdemes időben regisztrálni – hívta fel a figyelmet Mándy Zsuzsa.

A Debreceni Egyetem Kutatók Éjszakája programjairól bővebb információ, valamint a regisztrációs lehetőség a https://kutatokejszakaja.hu/ linken érhető el.

Programfüzet:

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” keretében valósul meg.

Sajtóközpont – BZs