Ünnepel az FM90 Campus Rádió

A Debreceni Egyetem tulajdonában álló FM90 Campus Rádió 20. születésnapját ünnepelték a szerkesztőség dolgozói pénteken. A közösségi adó nagy hangsúlyt helyez a Debreceni Egyetem és Debrecen híreinek eljuttatására a hallgatókhoz.

2002. január 7-e jeles nap volt Debrecen rádiótörténetében: aznap reggel 6 órakor a 90 MHz-en megszólalt az FM90 Campus Rádió jogelődjeként számon tartott Friss Rádió. A DE Zeneművészeti Kar épületének tetejéről sugárzott műsor fő profilja a rockzenék, beszélgetések és hírek voltak, ez a tematika lényegében a mai napig megmaradt. Az azóta eltelt 20 évre, a tulajdonosváltás óta eltelt közel másfél évtizedre ünnepség keretében emlékeztek az FM90 Campus Rádió néven szóló állomás dolgozói.  

– 13 évvel ezelőtt azért vágtunk bele az egyetemi rádiózásba, mert úgy gondoltuk, hogy az internetes kommunikációs csatornákon kívül egyes tartalmak közlésére egy rádió a legalkalmasabb. Az FM90 Campus Rádió munkatársai azóta meg tudtak felelni ennek az elvárásnak – jelentette ki a pénteki programon a tulajdonos Debreceni Egyetem kancellárja. Bács Zoltán elmondta: az FM90 Campus Rádió például olyan a tudománnyal, az egyetemi és a városi közélettel, a kultúrával, a sporttal foglalkozó tartalmakat is képes előállítani, amiket máshol nem lehet. Műsoraik hallgatottsága nő, ma már az internet segítségével bárhol a világon hallható a sugárzott körzeten kívül is. A DE a maga részéről belátható jövőben is tudja biztosítani a működéshez szükséges források alapvető részét, de a piaci bevételekre és a város közreműködésére is számítunk a továbbiakban is. Az elmúlt években kialakult új helyszín - az úgynevezett Média Villa, ahol a rádió és az egyetem Multimédia Központja is működik - méltó otthona a szerkesztőségnek és a stúdióknak.

- Olyan közösségi rádióként tekintek a Campus Rádióra, amely nemcsak a debreceni-, hanem az itteni egyetemi világot is hitelesen mutatja be. Igazi szellemi műhely működik itt, ahol nagyon sok értékes, intelligens, kreatív ember van egy helyen és az ő energiáik itt mindig megérintenek – fogalmazott Miklósvölgyi Péter, a korábbi fenntartó Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

 
Bakó Csaba, a rádiót működtető Campus Rádió Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, azzal, hogy 13 éve a Debreceni Egyetem lett az adó tulajdonosa olyan biztonságos háttér alakult ki, amely nagyban segíti a munkájukat.  

Úgy vélte, mivel manapság az internetes alkalmazások jóvoltából bárki magának is könnyedén össze tudja állítani a kedvenc zenéiből álló válogatást, a zenei rádiók lassan teret vesztenek, a podcastok pedig egyre szaporodnak. Náluk jelenleg 46 bármikor meghallgatható műsor készül. 

Bakó Csaba arról is beszélt, hogy csak az elmúlt egy év során legalább ezer vendége volt az FM90 Campus Rádiónak, köztük számos híresség.   

- Még dinamikusabb műsorokat akarunk készíteni és arra törekszünk, hogy tovább erősítsük pr tevékenységünket, szeretnénk a debreceniekkel még jobban megismertetni a Campus Rádiót, az itt készülő tartalmakat – összegezte a közeljövő céljait Bakó Csaba.

A mintegy 30 fős szerkesztőség a születésnapi program végén tortával tette emlékezetessé az évfordulót.Sajtóiroda - OCs