Az egyik legrangosabb kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem. Az ázsiai delegáció tagjai a november 2-ai találkozón az oktatói, hallgató mobilitásról és közös kutatási projektek kidolgozásáról egyeztettek.

A 1936-ban alapított, elsősorban gyógyszerésztudományi képzést nyújtó China Pharmaceutical University előkelő helyen áll a kínai egyetemek rangsorában, a tradicionális kínai gyógyászat területén pedig az egyik legjelentősebb felsőoktatási intézmény.
A Nanjing városában található egyetem kancellárja és gyógyszerésztudományi karának dékánja által vezetett 5 fős delegáció csütörtökön látogatott a Debreceni Egyetemre. A vendégeket Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes, Vecsernyés Miklós, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, valamint Papp Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese fogadta.

A két egyetem vezetői együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, és egyeztettek az oktatók, hallgatók cseréjének lehetőségeiről, valamint közös kutatási projektek kidolgozásáról. A delegáció tagjai találkoztak Mátyus Lászlóval, az Általános Orvostudományi Kar dékánjával is és látogatást tettek a Gyógyszerésztudományi Karon. A jövőbeni együttműködésben e két karon kívül még a Természettudományi és Technológiai Kar lehet érintett.


A China Pharmaceutical University a 17. kínai egyetem, amellyel együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem, a Nanjingben található intézményekkel pedig kifejezetten erős az egyetem kapcsolata. A hallgatók részéről nagy az érdeklődés az ázsiai képzések iránt, idén már 6 hallgató utazott ösztöndíjjal a városba, egy informatikai és közgazdasági képzést nyújtó intézménybe. A mostani megállapodással a diákoknak és oktatóknak lehetőségük lesz további tudományterületeket érintő mobilitási programokban részt venniük, amelyek elsősorban Erasmus+ és Campus Mundi ösztöndíjak keretében valósulhatnak meg. A Debreceni Egyetemnek jelen 268 kínai hallgatója van, az orvos- és egészségtudományi képzésekben összesen 61-en vesznek részt.

Sajtóiroda-MM