Tengerentúli agrárkapcsolat

Az agrártudományi kutatásokról és képzésekről, valamint az amerikai hallgatók számának növelési lehetőségéről tájékozódott a Debreceni Egyetemen tett látogatásán az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának volt igazgatója. Aurelia Giacometto Skipwith előadást is tartott a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hallgatóinak.

A biológus, molekuláris genetikus és jogi végzettségű szakembert, aki korábban az Amerikai Egyesült Államok Belügyminisztériumában halért, vadon élő állatokért és parkokért felelős helyettes államtitkárként is tevékenykedett, Szilvássy Zoltán rektor, Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta a Főépületben.

A megbeszélésen Szilvássy Zoltán rektor az egyetem kutatási stratégiája és szerepvállalása kapcsán hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény Közép-Kelet-Európában, ahol nemcsak tudományterületekhez illeszkedő karok, hanem a kitűzött stratégiai célkitűzésekre alapozott ágazati kabinetek és ezek mellett akkreditált klaszterek is működnek az úgynevezett négyes hélix innovációs struktúra szerint. Az egyetem az ipar szereplőivel, a kormányzat illetékeseivel és pénzintézetekkel dolgozik olyan, kutatásharmonizációval tervezett projekteken, amelyek akár nemzetközi szinten is előremutatók lehetnek.

Az egyetemi vezető bemutatta az intézmény egyre szélesedő hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét, kiemelte az agrárszektorral való együttműködésre is jellemző proaktív flexibilitást, és részletesen ismertette az agrártudományok, illetve a funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése terén eddig elért eredményeket.

A találkozón szóba került, hogy az Amerikai Egyesült Államokból jelenleg 29 hallgatója van a Debreceni Egyetemnek. Aurelia Giacometto Skipwith szorgalmazta a kétoldalú cserekapcsolatok bővítését, hangsúlyozva a nemzetközi tapasztalatszerzés fontosságát a képzésben. Példaként említette azt a projektet, amelyben fejlett és fejlődő országok PhD-hallgatóit fogadták, akik egymás országainak tapasztalatait megismerve térhettek vissza később hazájukba, hogy ott hasznosítsák az Egyesült Államokban megszerzett tudást.

Harsányi Endre rektorhelyettes megköszönte a szakembernek, valamint az őt kísérő Kocsy Bélának, a washingtoni magyar nagykövetség szakdiplomatájának a Debreceni Egyetem és a Dél-dakotai Állami Egyetem közötti együttműködés támogatását és erősítését.


Aurelia Giacometto Skipwith az egyetemi vezetőkkel folytatott megbeszélést követően a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hallgatóival, többek között a precíziós mezőgazdasági mérnöki alapszakon tanulókkal is találkozott, a Böszörményi úti campuson előadást tartott nekik az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának tevékenységéről.


Sajtóközpont – TH