Tanácskozás az információbiztonságért

A régió legnagyobb információbiztonsági konferenciájának adott otthont a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A tanácskozáson a kiberbiztonság és az információbiztonság fontosságára, az online tevékenységek közben megjelenő fenyegetések, visszaélések, manipulációs technikák, digitális csalási módszerek veszélyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Az IT biztonsággal foglalkozó szakemberek, cégvezetők, szervezeti döntéshozók, gazdasági vezetők, oktatók, hallgatók és a téma iránt érdeklődők olyan szakmai előadásokat hallhattak, melyek segíthetik a kiberbiztonsági tudatosság növelését, az információbiztonsági és adatvédelmi incidensek megelőzését. Emellett az ellátási láncokat érintő biztonsági kihívásokról és megoldásokról, a humán kockázatok kezeléséről és a kiberdiplomáciáról is tájékozódhattak az EIVOK-30 Információbiztonsági Szakmai Konferencia résztvevői.

A programmal párhuzamosan az IT biztonsági szervezetek által felállított standoknál első kézből kaphattak válaszokat kérdéseikre az érdeklődők.

Ispány Márton, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese a pénteki megnyitón kiemelte: a konferencia teljessé tette a 26. Informatikai Szakmai Napok programját, az országos jelentőségű rendezvényen az Informatikai Kar is meghatározó szerepet töltött be.

- Fontos, hogy a karon megjelent szervezetek megmutassák azokat a lehetőségeket, amelyek erősíthetik az információ- és adatbiztonságot. Ezen a területen a hallgatói igényeknek megfelelően bővítjük a képzési kínálatunkat. Az oktatás mellett a tudományban is megjelenik a tématerület, a kutatási és fejlesztési irányok kijelölése érdekében igyekszünk minél több szakmai kapcsolatot kiépíteni – fogalmazott a dékánhelyettes.

Kovács Ferenc, a Debreceni Egyetem biztonsági főigazgatója hangsúlyozta: a DE informatikai eszközeinek folyamatos működése a széleskörű feladatellátás alapvető feltétele.

- Az informatikai biztonság az oktatás és a klinikai betegellátás zavartalan működése érdekében különösen fontos. Kritikus helyzet állhat elő, ha ezek a rendszerek leállnak. A rendezvényen olyan tapasztalatok szűrhetők le, melyek révén a saját informatikai biztonsági rendszereink is tovább fejleszthetők – tette hozzá a biztonsági főigazgató.

Hazánk kiberbiztonsági stratégiáját ismertette előadásában Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora. Mint fogalmazott: ez ma már olyan léptékű, hogy meghatározó az informatikai fejlesztések terén.

- A kockázatmentes internethasználat, a gyermekvédelem, az állami és kormányzati szervek védelme volt a fő szempont Magyarország hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó stratégiájának megalkotásakor. Az ellenállóképesség és a reagálás kiemelt területek, az a célunk, hogy a következő években egy olyan intézkedési tervet állítsunk össze, melyben kutatóközpontokkal működhetünk együtt, a digitális infrastruktúrát és a digitális környezetet erősíthetjük, és amely alapja lehet egy újabb stratégia létrehozásának – közölte a kiberkoordinátor.

Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka plenáris előadásában kiemelte: meg kell vizsgálni, hogyan lehetne szabályozni a magyarországi kibervédelmet és annak milyen hatásai vannak a magyar hadseregre.

- Háború van a kibertérben, ami alaposan felértékeli a tématerület jelentőségét. Úgy kell fejleszteni a haderőt, hogy alkalmas legyen az ország szuverenitásának védelmére. Ehhez a kiberteret is műveleti térré kell nyilvánítani, ahol ugyanúgy katonákra és katonai eszközökre van szükség. Magyarország nem kiemelt célpont, de mint minden kelet-európai országnak, nekünk is fel kell készülnünk, a nemzeti kibervédelem közös ügy – tette hozzá.

Magyar Sándor, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály-EIVOK elnöke a Debreceni Egyetemmel való együttműködést emelte ki, mely szerinte garancia arra, hogy a jövőben az információbiztonság mint tématerület szélesebb körben és magas szinten megkapja a kellő szakmai figyelmet.

Kujbus Norbert, a HTE Debreceni Területi Csoport elnöke ehhez kapcsolódóan arról beszélt, hogy Debrecenben nagyszámú szakember-utánpótlásra van szükség, pezsgő szakmai életet kell létrehozni, ami a konferencia megrendezésével maradéktalanul teljesült.

A szakmai programot a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztálya - EIVOK, a Debreceni Egyetem, a HTE Debreceni Területi Csoportja és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézete közösen rendezte meg november 4-én az Informatikai Karon.  Az EIVOK-30 Információbiztonsági Szakmai Konferenciának az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) által kezdeményezett Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampány részeként, első alkalommal adott otthont az Informatikai Kar.


Sajtóközpont - BZ