Szabadjára engedhetik fantáziájukat

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a CASA 15 nemzetközi építész hallgatói tervpályázat idei nyitórendezvényét. A megmérettetésen három országból csaknem kétszáz másodéves építészmérnök hallgató azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy közösségi funkcióval ellátott lakóházat egy debreceni telekre. A házigazda Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét hatvan hallgató képviseli.

Romániai építésziskolák hallgatói 2009-ben hirdették meg először a CASA (ház) nevű hallgatói tervpályázatot, melynek során arra kértek másodéves építészhallgatókat, hogy a tavaszi félévben tervezzenek egy új lakóházat egy bukaresti üres telekre.

Azóta minden évben megtartják a rendezvényt, sőt idővel nemzetközivé is vált a kezdeményezés. A Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) építészmérnök hallgatói először tavaly, a Temesvári Egyetem által szervezett CASA-kihívásban vettek részt. A megmérettetés olyan jól sikerült a debreceni hallgatóknak, hogy eredményük alapján idén a DE MK ad otthont a programnak, amelyre egy szerbiai, négy romániai és két magyar felsőoktatási intézményből (Újvidékről, Kolozsvárról, Nagyváradról, Temesvárról, Nagyszebenből, Győrből és Debrecenből) összesen csaknem 200 hallgató és 40-50 tanár érkezett. A házigazda debreceni Műszaki Karról 60-an kapcsolódtak be.

Szombaton a feladat ismertetésével és a témához kapcsolódó szakmai előadásokkal kezdtek.

- A hallgatók arra kaptak felkérést, hogy tervezzenek egy elképzelt civil szervezetnek is otthont adó, közösségi funkciókkal is rendelkező kis léptékű lakóházat Debrecen belvárosába, a Szepességi utca 10. szám alatt található üres telekre. A terület érdekessége, hogy cívis építészeti hagyományokat magukon hordozó épületek találhatók a szomszédban – ismertette a DE MK Építészmérnöki Tanszék vezetője.


Szentirmai Tamás elmondta: azért, hogy a versenyzők minél jobban bele tudják magukat élni a feladatba, a helyszínre is elvitték őket.

- Mivel a másodévesek még csak éppen elkezdenek házak tervezésével foglalkozni, nincsenek a sok szabállyal, előírással terhelve, így szabadon tudják engedni a fantáziájukat, ami remek megoldásokat hozhat. A város ebből később akár ötleteket is meríthet – tette hozzá a tanszékvezető.

Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere arról beszélt, hogy a cívisváros jelenleg az intenzív változás korszakában tart.

- Sokat teszünk azért, hogy megőrizzük épített örökségünket. Az építészhallgatói projekt azért jó, mert érdekes bevonni ebbe külső szemlélőket, szempontokat. Ezek az inspirációk minden bizonnyal számunkra is tudnak majd használható elképzeléseket adni – hangsúlyozta Puskás István.

Debrecen főépítésze hozzátette: manapság a városban jellemzően gazdasági szempontok mentén fogalmazódnak meg ingatlanfejlesztések. Az egyetemi hallgatói pályázat viszont a környezeti megközelítést helyezi előtérbe. 

- Egy ilyen tervezési folyamat során akár arra is általános megoldási javaslatokat lehetne kidolgozni, hogy miként regenerálhatók Debrecen visszamaradt óvárosi részei – tette hozzá Gábor István.

A CASA 15 az egyetemi félév végén, júniusban zárul, amikor is neves építészekből álló, négy fős nemzetközi zsűri fogja értékelni a pályamunkákat, majd workshoppal, a díjazott tervek prezentációjával, díjátadóval és kiállítással zárul a program. A nyertes tervek kiadvány formájában meg is jelennek.

További részletek a CASA angol nyelvű honlapján találhatók.


 
Sajtóközpont – OCs