Százmillió forint értékű támogatói szerződést írt alá a Debreceni Egyetem és az ITK Zrt. Az együttműködés keretében a cégcsoport két Mercedes-Benz önjáró alvázat, valamint egy Mercedes-Benz személyautót ajánlott fel a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum számára.

Az ITK Zrt. felajánlásával a térség műszaki képzésének fejlesztéséhez és működésének biztosításához járul hozzá. A cégcsoport emellett egyetemi oktatók támogatásában is részt vállal – hangzott el az ITK Zrt. legújabb Mercedes Benz Reform IC600 típusú buszának keddi bemutatóján.

- A Debreceni Egyetem kiemelt stratégiai partnere az ITK Zrt. a kutatás-fejlesztés és a képzés területén. A DE biztosítja a céljaink és stratégiánk megvalósításához a megfelelő szakembereket, vállaltunk pedig eszközökkel, laborokkal, oktatási anyagokkal és gyakorlati képzőhelyekkel járul hozzá a képzéshez és kutatáshoz, továbbá kutatói és oktatói állásokat biztosít. Az aláírt együttműködési megállapodás a közös célokat szolgálja - mondta Kossa György az ITK Holding Zrt. elnök- vezérigazgatója azt követően, hogy bemutatta a cég legújabb saját fejlesztésű távolsági buszát.

A vállalatvezető kiemelte: az új buszok designjának kialakításában és formatervezésében egyetemi oktatók is részt vettek.

- Az ipar és a technológia területén megfigyelhető minden eddiginél gyorsabb fejlődés új kihívásokat jelent. Ezért kiemelten fontos a munkahelyteremtő és innovatív beruházások támogatása, a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzése, a szakképzési rendszerek megújítása, valamint az egyetemek megerősítése. A most aláírt megállapodást jó példája az innováció és kutatás-fejlesztés támogatásának – hangsúlyozta Schanda Tamás innovációs és technológiai miniszterhelyettes.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az együttműködési szerződés aláírását követően elmondta: a modellváltó alapítványi egyetem a térség vállalataival és oktatási intézményeivel egy olyan egységes rendszert hozott létre, amelynek oktatási és kutatási középpontjában a Debreceni Egyetem áll.

- A régió vállalati közössége elfogadta a Debreceni Egyetem központi szerepét. A hasznosítható tudományos eredmények érdekében sikeresen ötvözte a felsőoktatási intézmény a tudományos munkát a vállalati munkakultúrával – jelentette ki a Debreceni Egyetem rektora.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja arról beszélt, hogy a gazdasági vállalatokkal és a várossal való együttműködésen túl a Debreceni Egyetem kiemelt partnere a DSZC-nek.


- Az új, közös oktatási forma, az okleveles technikusi képzés beindításával magasabb szintű tudást adhatunk diákjainknak és a hallgatók számára megnyílik a kapu a felsőoktatás irányába. A Debreceni Egyetemmel és az ITK Zrt-vel kötött megállapodás újabb lehetőség a térség fiataljai számára – tette hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja.

Az eseményen Papp László polgármester köszöntetet mondott az ITK Zrt-nek a cég társadalmi szerepelvállalásért, a városi oktatás, a műszaki képzés támogatásáért.

Sajtóiroda - ÉE