Olimpiai előkészületek itthon és Párizsban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának, Fábián Lászlónak az előadását hallgathatták meg az érdeklődők kedden a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A korábbi olimpiai és világbajnok sportoló „Olimpiai előkészületek, magyar esélyek Párizsban” című prezentációjában bemutatta, miként kapcsolódik össze a sport és a gazdaság az ötkarikás játékok esetében.

A rendezvény megnyitóján Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja kiemelte: fontos, hogy a felsőoktatási intézmények tartsák a kapcsolatot az egyes szakterületek meghatározó és elismert képviselőivel. Mint mondta, kardinális ez egyfelől azért, hogy az oktatók naprakész és aktuális információkkal rendelkezzenek, másfelől pedig hogy a hallgatók első kézből kapjanak információkat a neves meghívottaktól. A dékán hangsúlyozta: a GTK élen jár ebben, legyen szó sporttudományról, agrártudományról, vagy gazdaságtudományról.

A Böszörményi úti campuson található GTK épületében tartott előadáson Fábián László egy konkrét példán, nevezetesen a nyári, párizsi olimpiai játékokon keresztül mutatta be, milyen feladatok hárulnak a MOB-ra az ötkarikás játékokat megelőzően. 

- Erről a háttérmunkáról igen keveset tudnak az emberek, pedig hihetetlenül fontos az előkészítés, hogy minden flottul menjen, és azt a teljesítményt tudja hozni a magyar csapat, amit megszokhattunk az idők során. Magyarország jelenleg 113 kvótával rendelkezik, reményeink szerint 190 körüli lesz ez a szám, és a sportágak megközelítőleg kétharmadában képviseltetjük magunkat, ami már kiemelkedőnek számít. Ez a fontos, nem pedig az aranyak, érmek mennyisége – fogalmazott a sportvezető, aki szerint mikor még ő is versenyzett, egészen másról szólt az olimpia, mert míg anno politikai kérdés volt a részvétel, addig manapság sokkal inkább gazdasági szempontból lényeges, illetve az országimázs aspektusából is roppant fontos.

Fábián László ismertette: a tervezés tekintetében sport és gazdasági szempontból most, a COVID 19 járvány miatt később rendezett tokiói olimpia nyomán hároméves ciklusokban gondolkodnak. Kitért arra a 32 sportágra, amely szerepel a párizsi olimpián, és arra, hogy minden tornán változik ezek összetétele, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság próbálja közelebb hozni a fiatalokhoz az olimpiát, és annak értékeit, ezért például ezúttal bekerült a programba a break tánc. 

Kiemelte: egy olimpia megszervezése olyan üzleti befektetés, mely a rendező országnak hosszútávon megtérül. A vezető szólt arról a bonyolult kvalifikációs rendszerről is, amely alapján kijuthatnak a versenyzők. Hangsúlyozta, a sportesemények megszervezése terén, legyenek ezek akár olimpiai selejtezős tornák, élen jár hazánk, ezen események pedig sportszakmai, és gazdasági tekintetben is kiemelt jelentőségűek.

A korábbi kiváló öttusázó és vívó nem mehetett el szó nélkül a világban zajló nemzetközi konfliktusok hatásai mellett sem. Fokozott biztonsági jelenlét és intézkedések várhatóak Párizsban, ahol a megnyitó is rendhagyó lesz, hiszen egy zárt stadion helyett a Szajnán és annak partján rendezik majd meg a nagyszabású ünnepséget. 
A MOB eredményességi előrejelzése szerint 14 és 22 közé várható a magyar érmesek száma, míg a 4-8. pozíciókat illetően ez a szám 25 és 37 között alakulhat.
Kiderült, ahhoz, hogy Párizsban minden rendben menjen, hatalmas háttércsapatra van szükség, olyan 350-400 fős lesz a magyar delegáció a sportolókat nem számítva.

A MOB főbb feladatai között szerepel sok egyéb mellett az akkreditációk intézése, az utazásszervezés, a diplomáciai, egészségügyi és marketing feladatok és a nemzetközi adminisztráció is. Talán nem is gondolnánk, de kulcskérdés lehet például, hogy az olimpiai falun belül hol szállásolják el az egyes nemzeteket. A Magyar Olimpiai Bizottságnak hála a mieink remek helyet kaptak, amely nem lesz túl zajos, sem túl meleg, és a megközelíthetőség szempontjából is remek területen található.

A program végén a hallgatók feltehették kérdéseiket Fábián Lászlónak, illetve Berki Krisztián olimpiai bajnok tornásznak, a Magyar Tornaszövetség sportigazgatójának, aki a Debreceni Egyetem hallgatója.

Az előadás a Magyar Közgazdasági Társaság Sportgazdasági Szakosztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottsága Mozgásbiológiai Munkacsoportja, a Debreceni Egyetem Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégiuma és a Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági és Menedzsment Intézete szervezésében valósult meg.

Sajtóközpont - KSzD