Oktatás a családban - család az oktatásban

A család oktatásban betöltött szerepét, illetve egymásra gyakorolt hatásait elemezték azon a nemzetközi konferencián, melyet harmadik alkalommal szervezett meg a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a krakkói II. János Pál Pápa Egyetemmel közösen.

Az Education in the Family – Family in Education című tanácskozáson három ország több mint harminc szakembere vett részt. A keddi rendezvényen Gortka-Rákó Erzsébet, a hajdúböszörményi kar dékánja és Grzegorz Godawa, a krakkói egyetem professzora köszöntötte a lengyel, horvát és magyar szakembereket. Majd Sőrés István, Hajdúböszörmény alpolgármestere a helyi oktatási intézményeket és az ott tanuló gyermekek szocioökonómiai jellemzőit mutatta be. 

A plenáris előadások keretében az oktatási intézmények és a szülők kapcsolata került fókuszba. Monika Pyrczak Piega, a krakkói egyetem oktatója a fogyatékossággal élő hallgatókkal és szüleikkel való együttműködési lehetőségeket ismertette a II. János Pál Pápa Egyetemen működő szolgáltatás gyakorlati elemeivel illusztrálva. 

A Debreceni Egyetem oktatói a szülők és az iskola összefogásának, illetve a szülőkkel kialakítható partnerségnek a különböző tényezőit tekintették át prezentációjukban. Bacskai Katinka, Pusztai Gabriella, Ceglédi Tímea és Kocsis Zsófia az MTA-DE-CSAládok és TanárOK Kooperációja Kutatócsoport által koordinált kutatásban felvett interjúk elemzése mentén közelítette meg a témát. 

A plenáris előadások után négy szekcióban folytatódott a tanácskozás, ahol önálló szekcióban kaptak bemutatkozási alkalmat PhD-hallgatók, akik a család-oktatás témakörben ismertették aktuális kutatási eredményeiket. A további szekciókban a kora gyermekkori nevelés, a gyógypedagógia, valamint a nevelés társadalmi összefüggéseit tárták fel. 


A konferencia szervezői az eseményen megállapodtak abban, hogy a lengyel-magyar együttműködéshez csatlakozik a Zadari Egyetem is, így jövő év májusában a IV. Education in the Family – Family in Education nemzetközi konferenciát a tervek szerint Zadarban rendezik majd. 

Sajtóközpont-TB