NŐ a siker! – NŐI vezetők az agráriumban

A nők helyzetéről, karrierlehetőségeiről, a munka és a magánélet egyensúlyáról esett szó a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete és a Humán Szakemberek Országos Szövetsége Debreceni HR Klub által szervezett kanapébeszélgetésén, ahol az agrárium területén dolgozó négy sikeres női vezető osztotta meg gondolatait.

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő – tartja a mondás. De mi a helyzet akkor, ha a nő sikeres? Milyen kihívásokkal néznek szembe a sikeres nők szakmai pályafutásuk során? Miként lehet megteremteni a munka és a magánélet egyensúlyát? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a NŐ a siker! - NŐI vezetők az agráriumban című, a Böszörményi úton található Kazánházban tartott hétfői kanapébeszélgetésen, ahol a mezőgazdaságban sikeresnek számító négy hölggyel beszélgetett Dajnoki Krisztina.

A DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója, a Debreceni HR Klub elnöke felidézte, hogy két év kihagyás után tért vissza a női vezetők helyzetét boncolgató beszélgetés. A dékánhelyettes örömmel konstatálta, hogy a Debreceni Egyetem hallgatóiból, HR-igazgatókból, cégvezetőkből álló közönség soraiban több férfi is helyet foglalt. A diskurzuson a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese, Veres Szilvia, a Master Good cégcsoport HR igazgatója, Kántor Gyöngyi, a KITE Zrt. stratégiai igazgatója, Györfi Zsuzsanna, valamint a Bold Agro Kft. ágazatvezetője, Séra-Szabó Veronika osztotta meg a témával kapcsolatos meglátásait. 

Dajnoki Krisztina felhívta rá a figyelmet, hogy a hazai munkaerőpiacon a nők még ma is hátrányos helyzetben vannak. A munkáltatók jelentős része szívesebben vesz fel férfit, mint nőt. Napjainkban még mindig jóval kevesebb női vezető dolgozik, mint férfi, ráadásul a nők fizetése a statisztikák alapján többnyire alacsonyabb, mint férfi kollégáiké. Adta magát a kérdés, mennyire nehéz nőként boldogulni az agráriumban?

Séra-Szabó Veronika elmondta, sokáig úgy érezte, hendikepes helyzetben van, azonban idővel beérett a befektetett munka. Mára úgy látja, adnak a szavára, sőt, a cégvezetés több nőt szeretne látni a jövőben vezető pozícióban. Veres Szilvia tapasztalatai szerint kutatóként nincs különbség a két nem között, azonban vezetőként nehezebb, adott esetben hamarabb lesepernek egy női érvet a férfiak. Györfi Zsuzsanna arról számolt be, hogy a KITE-nél ugyanúgy adott az előrelépés lehetősége a férfiak és a nők számára. Kántor Gyöngyi szerint, mindegy, hogy nőről, vagy férfiről van-e szó, ahhoz, hogy valakiből főnök váljon, ugyan azok kellenek, úgymint az alázat, a jó kommunikációs képesség és a szakértelem.

Amikor szóba került a munka és a magánélet egyensúlya, minden meghívott egyetértett abban, hogy első a család. Kiemelték, a legfontosabb az időmenedzsment, és hogy muszáj valahogy egy kis énidőt is elkülöníteni. Vallják, kitartás, alkalmazkodás, rugalmasság, no meg támogató légkör nélkül egyiküknek sem menne. A szükséges kompetenciákat illetően is egyetértés volt a résztvevők között: a kulcs a jó szervezőkészség, az empátia és a másokra való odafigyelés.

A tapasztalt szakemberek néhány jó tanácsot is megosztottak.

- Ne akarj rögtön vezető lenni, mert ez hosszabb folyamat, idő kell hozzá – hangzott Séra-Szabó Veronika útravalója. Györfi Zsuzsanna szerint lényeges, hogy sose felejtsük el korábbi tapasztalatainkat, akkor leszünk jó vezetők, ha mindig tudunk a kollégák fejével gondolkodni. 

- Bátorság kell mindenhez, senki sem úgy születik, hogy egyből vezető lesz, ehhez kitartás szükséges – vélte Kántor Gyöngyi. Veress Szilvia a tudatosság fontosságára hívta fel figyelmet, nem szabad várni, hogy valami egyszer majd megtörténjen, hanem tenni kell érte – szögezte le.

A közönség is feltehette a kérdéseit: felmerült, hogy milyen nehézségeket élnek meg női vezetőként a meghívottak. A kudarcok feldolgozása, hatása is terítékre került, ahogyan a jövőbeni tervek, célok, kilátások is. 

A NŐ a siker! című kanapébeszélgetés ősszel folytatódik, ahol a turizmus-vendéglátás szektor női vezetői kerülnek fókuszba. 

 

Sajtóközpont - KSzD