Nemzetközi nőgyógyászati kongresszus

A hiszteroszkópia, a méhtükrözés legmodernebb eszközeit, eljárásait és a legfrissebb kutatási eredményeit vitatták meg a szakemberek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában rendezett angol nyelvű nemzetközi konferencián. A pénteken kezdődött kétnapos tanácskozásra a hazai szakemberek mellett érkeztek résztvevők Olaszországból, Izraelből és Indiából is.

Magyarországon először a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában rendeztek nemzetközi konferenciát a hiszteroszkópiával kapcsolatban. A szakmai fórumon több mint 100-an vettek részt személyesen, de az előadásokat online is követhették az érdeklődők.

-Az élethosszig tartó tanulás különösen fontos az orvostudományban. Az 1970-es években azt mutatták ki, hogy az orvosi ismeretek 50 százaléka 5 év alatt elavul, ma ez az idő 18 hónap, és ez folyamatosan rövidül. Az orvostudomány fejlődését úgy lehet követni, ha valaki folyamatosan képzi magát. Ez a kongresszus is ennek a kiváló példája volt – mondta a hirek.unideb.hu-nak Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.  

A méhtükrözés a legmodernebb minimál invazív eljárás, amellyel a hüvely, a nyakcsatorna, a méhüreg és a petevezeték egyes eltérései vizsgálhatóak és gyógyíthatók. A beavatkozás egy hiszteroszkópnak nevezett beépített kamerával ellátott eszközzel történik, melynek segítségével láthatóvá válnak az elváltozások, illetve egyes esetekben kezelésük is lehetővé válik. Többek között polipeltávolításra, összenövések oldására is van lehetőség, és a petevezetők átjárhatósági vizsgálata is elvégezhető a módszerrel. 

-A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán jelentős múltja van a minimál invazív és hiszteroszkópos technológiáknak. Az első ilyen eszközt 35 éve szerezték be, tehát ez a konferencia egy több mint 3 évtizedes munka eredménye. A résztvevők nagynevű hazai és nemzetközi szakemberektől olyan előadásokat hallhattak, amelyek a legmagasabb tudományos színvonalat képviselték. Ezeknek a technikáknak most is óriási a jelentőségük a meddőség kezelésében és okainak felismerésében, de ez várhatóan csak erősödni fog- hangsúlyozta Krasznai Zoárd, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A pénteken kezdődött kétnapos konferencián a modern eljárás legújabb eredményeiről számoltak be a szakemberek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.

-A méhtükrözés alapjaitól, a lézer alkalmazásán át a legújabb, mesterséges intelligencia bevonásával fejlesztés alatt álló módszerekről is hallhattak előadásokat a résztvevők, és szimulátorokon is gyakorolhatták az eszközök használatát. Szintén része volt a kongresszusnak egy könyvbemutató, melyen a méhen belüli összenövésekről kiadott munka számos társszerzője is részt vett online  - ismertette Török Péter, a konferencia szervezője, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa.


A konferencia résztvevői nem csak az előadásokon tájékozódhattak a legújabb technikákról, hanem a gyakorlatban is láthatták a módszer alkalmazását. A szakemberek a klinikán végzett hiszteroszkópos műtéteket élő közvetítésben nézhették meg.