Minősített agrárklaszter

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatóegységei alkotta hálózat az egyetlen klaszter, amely agrár- és élelmiszertudomány területen bekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal TOP50 infrastruktúrái közé.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) nyolc kutató egysége alkotja azt a hálózatot, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a legjobb 50 hazai kutatási infrastruktúra közé sorolt. Az Agrár és Élelmiszer Innovációs Debreceni Egyetemi Kutatási Infrastruktúra egy olyan komplex rendszer, amely a fenntartható mezőgazdaság elveinek megfelelve, a körforgásos biológiai-alapú gazdaság modelljét követi- hangzott el a minősítő oklevelek átadóünnepségén.

- A kutatási infrastruktúra rendszer tagjai a teljes élelmiszerlánc – alapanyagtól a termékekig – vizsgálatát, elemzését el tudják végezni változó biotikus és abiotikus környezetben. Az egyedien komplex struktúra tovább növeli és erősíti a Debreceni Egyetem a Tisza nemzetközi vízgyűjtőjén betöltött multidiszciplináris oktatási és kutatási szerepét- jelentette ki Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Stündl László szerint a kar nyolc kutatóegységének munkája jó példa arra, hogy hogyan lehet ma Magyarországon nemzetközi szinten is jól érzékelhető tudásátadást, kutatás-fejlesztést és innovációs tevékenységet folytatni.

- Az Agrár és Élelmiszer Innovációs Debreceni Egyetemi Kutatási Infrastruktúra tevékenysége a precíziós gazdálkodás teljes vertikumát felöleli: a szántóföldi- és kertészeti növénytermesztéstől, az állattenyésztés, a halbiológia, a talaj- és vízgazdálkodási rendszerek, az élelmiszertechnológián keresztül, a digitalizáció és a robotikáig. A kutatási infrastruktúra összetettsége is mutatja a DE MÉK erejét és kutatási potenciálját, illetve azt, hogy igen széles vertikumban képes szolgáltatási tevékenységeket végezni az agrár-élelmiszeripari szektor szereplői számára- hangsúlyozta Veres Szilvia tudományos dékánhelyettes.
Veres Szilvia szerint a kiváló kutatási infrastruktúra a záloga a megbízható és magas színvonalú szolgáltatási tevékenységeknek, amire napjainkban fokozódó igény mutatkozik.

- Az érintett szektor szereplői is elismerik, hogy a termelés hatékonysága csak akkor fog szintet lépni, amennyiben a vállalkozások célirányos kutatási-szolgáltatási tevékenységeket vesznek igénybe a hozzáadott érték fokozására, a termékpaletta bővítésére, a környezeti károk enyhítésére, valamint a technológiák fejlesztésére. Ebben tud a DE MÉK „Kiváló Kutatási Infrastruktúrája” támogatást nyújtani a releváns gazdasági partnerek számára- fejtette ki Veres Szilvia.


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) első alkalommal ismerte el a legkiemelkedőbb hazai kutatási infrastruktúrákat. Az NKFIH tanúsítvány alapján a tudományos központok jogosultak a „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” cím használatára. A szervezetek bekerülnek az innovációs hivatal adatbázisába, amely ezzel is segíti a kutatóegységek széles körű hazai és nemzetközi láthatóságát, illetve a szakmai kapcsolatok építését.

Sajtóiroda -ÉE