Mérföldkő a DE villamosmérnök-képzésében

Világszínvonalú elektronikai gyártástechnológia laboratóriummal gazdagodott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A DE és a partner vállalatok együttműködése révén a Villamosmérnöki Tanszéken kialakított laboratóriumban a hallgatók ipari körülmények között sajátíthatják el a legmodernebb gyártási technológiákat.

- A Debreceni Egyetem számára kiemelt terület az elektronika- és a járműipar. A régióban működő és a betelepülő cégek, ipari partnerek nemcsak a humánerőforrás-utánpótlásaként, de innovációs forrásként is számítanak az egyetemre, mint tudásbázisra. Ezek a tényezők a DE mérnöki képzéseinek fejlesztését, a képzési és kutatási infrastruktúra folyamatos korszerűsítését ösztönzik. A gyártás technológiai labor ezt a folyamatot támogatja – mondta a csütörtöki labor átadó ünnepségen Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Bács Zoltán kiemelte: az egyetem az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett a műszaki képzés fejlesztésért, és ez a következő időszakban folytatódni fog. A cél, hogy a DE hosszútávra megalapozza a régió és a debreceni járműipar- és villamosipar utánpótlásbázisát.

A beruházásnak köszönhetően az iparban alkalmazott gyártástechnológiai berendezések használatában is gyakorlatot szerezhetnek a hallgatók.

- A szakmai gyakorlatok meghatározzák a fiatalok egyetemi éveit, segítik az elméleti ismeretek rögzítését. Nagyban hozzájárul, ahhoz hogy a hallgatók megszeressék a szakmájukat – tette hozzá Ailer Piroska műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes.

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja mérföldkőnek nevezte a labor kialakítást. A most átadott gyakorlóhelyet a villamos mérnök BSc-hallgatók, valamint - a tervek szerint a Műszaki Karral közösen induló – MSc-képzésben részt vevő diákok használják majd.

- A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának elsődleges feladata, hogy a régió iparát minőségi, gyakorlatigényes mérnökképzéssel segítse. Az elmúlt másfél évtized azonban megmutatta, hogy ez csakis az iparral együttműködve lehetséges. A 2019-ben megkezdett korszerűsítési programnak köszönhetően a TTK villamosmérnöki képzése valamennyi szakterületen világszínvonalú laboratóriummal rendelkezik. A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatók valóban ipari körülmények között tudják elsajátítani a „state of the art” gyártási technológiát– fejtette ki Kun Ferenc.

A kari vezető kitért rá, hogy a villamosmérnöki szak töretlen fejlődését jelzi a hallgatói létszám folyamatos növekedése, illetve a képzés elismertsége, a felsőoktatási rangsorokban ugyanis a minőségi mutatók tekintetében a BME után a második helyen áll.

Vibók Ágnes, a Fizikai Intézet igazgatója kiemelte: a kar példaértékű kapcsolatot ápol a térség nagyvállalataival. A partnerek nemcsak alkalmazzák a DE-ről kikerülő mérnököket, de részt is vállalnak az egyetemi képzésből: műszeradományokkal, duális képzéssel, gyakorlati helyekkel, szakdolgozati és diplomamunkatémákkal segítik a kart. A most átadott gyártástechnológiai labor meghatározó szerepet kap a tanszék gyakorlati képzésben és új távlatokat nyit a hallgatók előtt.

- A fejlesztés révén a szilárd elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati ismereteket tudnak elsajátítani a hallgatóink már az egyetemi évek alatt. A laborgyakorlatok során a vállalatok munkafolyamatit adaptálhatják a diákok, emellett kutatási és fejlesztési munkára is végezhetnek – hangsúlyozta Battistig Gábor, a Villamosmérnöki Tanszék vezetője.

Az együttműködés fontosságát, a gyakorlatorientált képzés piacképességét méltatták az adományozó cégek képviselői: a Fuji Europe, az NI és a Sensirion vezetői is, akik bizalmukat fejezték ki, hogy a jövőben a gyártás mellett a kutatás-fejlesztés területén is folytatódhat a közös munka.


Az iparban is használt korszerű NXT-III beültető automata a Fuji Europe adományaként került a laboratóriumba, amely kialakításához anyagi és eszköztámogatást nyújtott az National Instruments és a Sensirion. A labor helyiség felújítása és a további berendezések csaknem 70 millió forintba kerültek, ennek nagy részét a DE műszaki oktatásfejlesztését célzó programból finanszírozta az intézmény. A speciális ESD, az elektromos kisülés elleni védelemmel ellátott laborbútorokat, a technológiai és mérőberendezéseket a Microsolder Kft. és a D és Tsa szállította.

Sajtóiroda - ÉE