A Debreceni Egyetem több professzora és oktatója vehetett át állami kitüntetést a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. A díjazottak a gazdaság-, az orvos-, a műszaki-, a természet- és a bölcsészettudomány, valamint az agrárium elismert szakemberei.

Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Bács Zoltán okleveles agrármérnök, közgazdász, a Debreceni Egyetem kancellárja, a Gazdaságtudományi Kar Számviteli és Pénzügyi Intézetének igazgatója, egyetemi tanár, aki Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztertől, Vitályos Esztertől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától, valamint Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkártól vette át az elismerést a Pesti Vigadóban csütörtökön.

Magyarország köztársasági elnöke az egészségügyi ellátás érdekében végzett több évtizedes gyógyítómunkája, valamint oktatói és tudományos tevékenysége elismeréséül a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatát adományozta Kovács Péter orvosnak, a Debreceni Egyetem professor emeritusának, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Kovács Béla okleveles vegyész, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézetének vezetője, egyetemi tanár.

Magas színvonalú tudományos és oktatói munkája, valamint a kertészeti ágazat szereplőinek összefogásában, illetve szakmai képviseletében vállalt szerepe elismeréseként Nagy István agrárminisztertől Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott Apáti Ferenc okleveles gazdasági agrármérnök, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézetének vezetője, egyetemi docens, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Darai Gyula, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Járműmérnöki és Mechatronikai Intézet Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének tanszéki mérnöke.

Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adta át Sárvári Mihálynak, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusának az agrár-felsőoktatásban, a növénytermesztés területén végzett kiváló oktatási, oktatásszervezési és kutatómunkájáért, valamint a növénytudomány terén elért kimagasló eredményeiért.

A Vajdahunyad várában rendezett ünnepségen az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést vehette át Vágó Imre, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar  nyugalmazott egyetemi docense az agrokémia diszciplína területén végzett kimagasló oktatási tevékenységéért, hazai és nemzetközi szinten elismert oktató és kutatója munkájáért.

Karaffa Erzsébet, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézet egyetemi tanára Pro Alimentis Hungariae Díjat kapott a több innovációs díjjal is kitüntetett Tricho Immun készítmény kifejlesztésében és szabadalmaztatásában játszott szerepéért, kiváló kutatói és oktatói munkájáért.

Kiemelkedő színvonalú irodalmi – költői, írói, irodalomtörténészi – tevékenységéért nemzeti ünnepünk alkalmából József Attila-díjban részesült Goretity József irodalomtörténész, műfordító, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézet habilitált egyetemi docense.

Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki Guttman András okleveles vegyészmérnököt, a kémiai tudomány doktorát, a Pannon Egyetem Transzlációs Glikomika Kutatócsoport és a Debreceni Egyetem Horváth Csaba Elválasztástudományi Laboratórium vezetőjét. Kutatási területe nagy teljesítményű kapilláris elektroforézis rendszerek fejlesztése és alkalmazása fehérje és glikánbiomarkerek felfedezéséhez. Az általa kidolgozott cserélhető gélek, amelyek kapilláris elektroforézis alapú DNS-szekvenálásra, duplaszálú DNS molekulák analízisére és fehérjeanalízisre alkalmazhatók, nagyban hozzájárultak a Human Genome Project megvalósításához.

Környe Község Díszpolgára címet vehetett át március 15-én Novák-Gselmann Eszter, a DE Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet Analízis Tanszék egyetemi docense a matematika több területén országos és nemzetközi szinten elismert tudományos munkásságának, kiemelkedő kutatói, egyetemi oktató munkájának elismeréseként.

Sajtóközpont
Fotó: MTI / KIM / Agrárminisztérium