Tíz esztendővel ezelőtt, 2012 nyarán jelent meg első alkalommal a Debreceni Egyetem Alumni Központjának magazinja, az intézményben vagy annak jogelődeiben végzett egykori hallgatók életét, sorsát, karrierjét figyelemmel kísérő, elért eredményeikről beszámoló lap, a DEja vu.

Az újság – amelyben az eltelt évtized alatt több mint 40 szerző csaknem 400 írása jelent meg – félévente jut el az alumnusokhoz, ezzel a kapcsolattal is biztosítva arról az öregdiákokat, hogy bár távolról, de továbbra is egyetemi polgárok maradtak.

Az „Egyetemről” sorozatban ezúttal a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elmúlt másfél évét ismerheti meg az olvasó. Eredményes járványkezelés, sikeres integráció és folyamatos innováció – a kihívásokkal teli időszakról és a legfontosabb célkitűzésekről Szabó Zoltán professzor, az intézmény elnöke nyilatkozott a lapnak.

Herdon István neve évtizedek óta jól cseng az üzleti életben. A száz leggazdagabb magyar egyike, igazi businessman. Sokan tudják róla, hogy az ő cége, a Xanga csoport üzemelteti például a debreceni Határ úti ipari parkot és a cívisváros repülőtérének fejlesztésével is foglalkozott. Egyik gyermeke, a 20-as éveiben járó fiatalember mostanában jogi tanulmányaira összpontosít. Mindketten számos szállal kötődnek a Debreceni Egyetemhez – olvasható a Generációk rovat „Alma és fája” című cikkében.

A lap szerkesztői, szerzői számára továbbra is fontos, hogy beszámoljanak azokról a tehetségekről, akik munkájuknak köszönhetően építettek sikeres karriert. Ezúttal Nagy Péter rákkutatót, centrumigazgatót, tudóst és egyetemi oktatót, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének munkáját segítő Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnökét mutatja be az újság.  

Sokak számára ismert, hogy országosan a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi diák, közöttük szép számmal a Kínából érkezők. Sára (Shan Tiangi), Luca (Lu Jianchen), Hajni (Han Yanfei) és Emese (Gao Tiannuo) annak a 12 fős szűk csoportnak a tagja, akik egy nemzetközi együttműködésnek köszönhetően magyar szakon, magyar nyelven folytatták tanulmányaikat a cívisvárosban. Az ő történetükről szól a „Magyar diák vagyok Kínából” című írás, amely a lap „Sokszínűség” rovatában található.

A legújabb, nyári lapszámból sem maradt ki a sport, annál inkább, mivel minden eddiginél sikeresebb volt magyar szempontból a Pekingben rendezett XXIV. téli olimpia: a magyarok a 20. helyen zártak az éremtáblázaton. A Debreceni Egyetem szempontjából is emlékezetesre sikerültek a játékok, a Gazdaságtudományi Kar hallgatója, Liu Shaoang aranyérmet nyert gyorskorcsolyában.

A Deja vu természetesen beszámol a május 6-án, az orosz-ukrán háború miatt menekülni kényszerülők megsegítésére a Nagytemplomban tartott Békekoncertről, a Főépületben a közelmúltban avatott Degenfeld-emléktábláról, a Dolgozói DErbi-ről és most is megismerhetjük mindazokat, „Akikre büszkék vagyunk”.

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány az alumni közösség tagjainak jóvoltából, az adó 1% felajánlásoknak köszönhetően ebben az évben ismét pályázatot írt ki alumni rendezvények szervezésére, amelynek keretében idén 785 ezer forint talált gazdára. A Deja vu nyári száma a nyertesekről is beszámol.

A DEja vu magazin 2022 nyári száma ide kattintva olvasható.

Sajtóközpont – BZs