A jövő járműalkotói versenyeztek

Debrecenben üléseztek a visegrádi országok vezérkari főnökei. Az eseményhez kapcsolódóan az innovációt támogató, az autonóm járművek fejlesztését segítő versenyt rendeztek a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában, ahol a V4-országokból érkezett szakemberek tapasztalatokat cserélhettek, és kijelölték a jövőbeni együttműködési irányokat.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kar Adattudomány és Vizualizáció Tanszéke mellett egy csehországi egyetem, valamint egy szlovák cég szakemberei vettek részt a június 12 és 14. között megrendezett, az innovációra fókuszáló megmérettetésen. A cél az volt, hogy az autonóm járművek fejlesztésével kapcsolatban kutatásokat folytató V4-szövetség országai között együttműködés, szakmai tapasztalatcsere alakuljon ki. 

Az eseményen elhangzott: a Magyar Honvédség elkötelezett abban, hogy a 21. századi kihívásoknak eleget téve a megterhelő, veszélyes feladatokat az emberek a programozott járműveknek adják át. Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több tudásbázis kapcsolódjon össze a sikeres innováció érdekében. 

A verseny résztvevői egy gyorsasági és egy ügyességi futamon indultak saját fejlesztésű járműveikkel azért, hogy a modellezett, akár kedvezőtlen körülmények mellett teljesítsék a kihívást: az önvezető gépek nappali fényben és korlátozott fényviszonyok között különféle „érdekes objektumot” kerestek.

Az Informatikai Kar részéről az Autonom Járművek Kutató Labor öt szakembere dolgozott a feladatokon. 

- A technológiai fejlesztések az adattudományok irányába fordultak, az adatfeldolgozás, a mesterséges intelligencia az oktatási és a kutatási területeken is a legfőbb irányvonalnak számít a képzés és a piac szempontjából egyaránt. A karon működő önvezető jármű kutatólaborban olyan felderítő robotokat is fejlesztünk, amik akár a magyar hadsereg számára is hasznosak lehetnek. Ez volt az első olyan megmérettetés, ahol próbára tehettük az eszközeinket, de az is bebizonyosodott, hogy a gépi tanulásban és a mesterséges intelligencia felhasználásában nemzetközi szinten jó helyen állunk. A V4 országokkal a járművekre szerelhető multiszenzoros rendszerek építése lehet a közös fejlesztési pont - fogalmazott Kovács László, a DE IK Adattudomány és Vizualizáció Tanszékének adjunktusa, a UD Nvidia DLI nagykövete.


A versenyen különböző megoldások születtek és minden csapat magas színvonalú munkát végzett. A délután folyamán bemutatták a Mission Master nevet viselő önvezető katonai járművet is, amelyet a tervek szerint a Magyar Honvédség jövőbeni feladatainak ellátásának támogatására használhatnak majd.

Sajtóközpont - BZ