Innovatív egyetem – a debreceni modell

A Debreceni Egyetem innovatív tevékenysége nemzetközi szinten is elismert – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár a Debreceni Egyetem DEViK Üzleti Innovációs Klubban tartott keddi előadásában, melyben a DE innovatív működési modelljét mutatta be az egyetemi vezető. A rendezvényen elhangzott, hogy újraindul az egyetemi hallgatók vállalkozásfejlesztő innovatív közösségének mentori programja.

A DEViK Üzleti Innovációs Klub 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy a DE hallgatók értékes üzleti ötleteinek megvalósítását hasznos gyakorlati és tapasztalati tudással gazdagítsa. Az idei tanév első rendezvényén Innovatív egyetem - A debreceni modell címmel tartott előadást Bács Zoltán kancellár.

- Az innováció a Debreceni Egyetem minden szegmensében megjelenik: az egyetem arculatában, működési modelljében, kutatási- fejlesztési rendszerében és a katalizátor programjaiban is – vázolta Bács Zoltán előadása elején. A kancellár felidézte, hogy az olyan átfogó, innovatív átalakítások, mint a 2000-es évek közepétől kidolgozott egyetemi cégrendszer és a 2013-ban megváltoztatott intézményi struktúra biztosítottak lehetőségeket az intézménynek, hogy a hazai felsőoktatásban egyedülálló működési modellt alakítson ki már költségvetési intézményként is, ami ma a modellváltást követően tovább erősödött.

A kancellár kifejtette, hogy az egyetem innovációs ökoszisztémájának alapjait a 2000-es évek elején tette le az intézmény az akkor még agrár ipari park néven ismert terület létrehozásával. A mára 74 hektárosra bővült és Science Park néven működő övezet hasznosítását a továbbiakban kizárólag a DE intézményével, az egyetem cégeivel és a partnervállalatokkal tervezi a Debreceni Egyetem.

- Az egyetemi ipari park az intézmény stratégiai fejlesztési területeinek, mint az egészségipar, a járműipar, a sport vagy éppen az agrárium számára biztosít terepet. A Science Parkban a Nemzeti Gyártó -Kutató -Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, a Pilot kutatólaboratórium és a Nemzeti Oltóanyaggyár mellett a terveink szerint helyet kap az egyetem járműlaborja, egy környezetanalitikai laboratórium, egy sportinnovációs központ, továbbá egy haszonállatgyógyászati labor – sorolta az egyetemi vezető.

Bács Zoltán kiemelte: a Szenátus 2017 februárjában döntött a Debreceni Egyetem Innovációs Alap létrehozásáról, amely az egyetem piaci bevételeinek 3 százalékával gazdálkodik. Ez az egyedülálló támogatási rendszer még a szűkösebb időszakban is forrást biztosít az intézményben létrejövő innovatív ötletek megvalósításához, illetve azok útnak indításához.

- Fontos, hogy az egyetemünkön legyenek olyan fiatalok, akiknek vannak újító ötleteik és vannak olyan bátrak, hogy azokat képviseljék is. A tehetségek támogatását szolgálja még többek között az UD IMPACT- program, az Egységes Kutatásmenedzsment és Innovációs Rendszer, a DEViK vagy éppen a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) is – tette hozzá a kancellár.

Bács Zoltán szerint az egyetem innovatív szellemiségét sokszor hitetlenkedés fogadta, azonban számos tényező mutatja a szemlélet eredményességét, amely különösen a jövőben fog megmutatkozni.

- A sok egyetemi tudományos eredmény és innováció mellett példaként említhetünk olyanokat is, amelyek a mindennapi életünkben is sok mindenki számára láthatók. Ilyen az egyetemi arculat megújítása, a DEAC brand megalkotása, a sportegyesület szervezeti és működési rendszerének átdolgozása, a DEAC-DVSC együttműködési és tulajdonosi modell kialakítása, a Nagyerdei Stadion üzemeltetési rendszere, vagy éppen a Forest Center megvásárlása, amelyek tovább növelték a Debreceni Egyetem megítélését. Innovatív ötlet volt egykor a Campus Fesztivál, vagy akár a yoUDay is, amelyek mára bebizonyították létjogosultságukat, növelik a DE népszerűségét, ismertségét, ahogy a városét is – fejtette ki előadásában Bács Zoltán, aki a siker titkaként az intézmény aktuális körülményekhez történő hatékony alkalmazkodóképességét, valamint az egymást követő egyetemi vezetések jövőbemutató gondolkodásmódját jelölte meg, amelyek mellett ugyanolyan fontos a bizalmon alapuló belső és külső együttműködési rendszer is.


Dajnoki Krisztina, a DEViK szakmai irányítója az est zárásaként elmondta, hogy újraindul a klub sikeres mentorprogramja, amely révén szeretnének lehetőséget biztosítani a hallgatóknak a szakmai kapcsolatépítésre. A Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Klubjának következő előadása április 18-án lesz a Kazánházban, ahol Egyetemi ötlet, amire még a Cápák is ráharaptak címmel tart előadást a DE két sikeres hallgatója, Rácz Gréta, a Rotower feltalálója és a SafeBeBag megalkotója.

Sajtóközpont - ÉE