Kiválóan szerepeltek a Debreceni Egyetem hallgatói a Hackatom Hungary orosz-magyar atomenergetikai online feladatmegoldó versenyen. A csapatoknak angol nyelven, innovatív ötletek bemutatásával kellett megoldaniuk nukleáris témájú speciális feladatokat.

Három magyarországi egyetemről összesen 24 csapat vett részt a Rosatom globális atomenergiai vállalat online versenyén. A megmérettetésre a Debreceni Egyetem mellett a Dunaújvárosi Egyetemről és a Pécsi Tudományegyetemről érkeztek versenyzők; a debreceni intézményt a Műszaki Karról, valamint a Természettudományi és Technológiai Karról összesen 22 csapat képviselte. A hallgatóknak huszonnégy óra alatt két feladatot kellett megoldaniuk.

A versenyzők egyrészt modellezték az atomerőművi energiafelhasználás előrejelzését, valamint elemezték és ismertették az anyagminőség-ellenőrzési mérési adatokat. Innovatív ötleteiket „science slam” rendszerben, 5 perc alatt mutathatták be.

A megoldásokat a Moszkvai MEPhI, az MPEI, a Szentpétervári Nagy Péter Műszaki Egyetem, a Tomszki és a Jekatyerinburgi Műszaki Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem tanáraiból álló nemzetközi zsűri értékelte. A legjobban a Debreceni Egyetem Informatikai, valamint Természettudományi és Technológiai Karának külföldi hallgatóiból álló StronYtium csapata teljesített. A DE Műszaki Karát képviselő Zeus a második, a szintén debreceni hallgatókból álló OP csapat pedig a harmadik helyet szerezte meg. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának csapatai szerezték meg a 4., 5. és 6 helyezést is.

A Hackatom Hungary orosz-magyar feladatmegoldó versenyt első alkalommal szervezte meg április 29-30-án a Roszatom regionális központja, a Rosatom Central Europe együttműködve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel és a Paks II. Zrt-vel.

Sajtóiroda - BZ