Fókuszban a régió gyógynövényei

Nagyvárad és Debrecen térségének gyógynövényeit bemutató filmsorozat forgatásán vettek részt a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Tanszékének munkatársai Nagyváradon. A filmezés nyáron a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében folytatódik.

A magyar Mecenatúra pályázat nyerteseként a Nagyváradi Egyetem Orvos- és Gyógyszerésztudományi Kara lehetőséget kapott olyan gyógyászati szempontból fontos gyógynövények bemutatására, amelyekkel az egyetem kiemelkedő kutatási eredményeket ért el. Az intézmény fő kutatópartnereként a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) Gyógyszertechnológiai Tanszékének néhány munkatársa is részt vett a forgatáson. A felvételek a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota kertjében, a belvárosában és a helyi egyetemen készültek. Tízféle növényt örökített meg, köztük a háromszínű árvácskát, az illatos ibolyát, a fehér akácot és a körömvirágot. A forgatások júniusban Debrecenben folytatódnak, a stáb egyebek mellett a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjét fogja felkeresni.

Fotó: Papp László

- A tízrészes sorozat 6-10 perces epizódjai egy-egy gyógynövényt mutatnak majd be, illetve szó lesz a nagyváradi felsőoktatási intézményről és a Debreceni Egyetemről is. A tervek között szerepel, hogy a debreceni forgatás idején egy séf helyi gyógynövények felhasználásával készít majd különleges ételeket – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bácskay Ildikó, a DE GYTK oktatási dékánhelyettese.

Fotó: Papp László

A kari vezető felidézte: a DE GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszéke már 2016 óta kapcsolatban áll az NE OGYK-val. A határon átnyúló, egyre szorosabb kutatási, oktatási együttműködésük keretében közösen vettek részt például Domus-, Erasmus- és EFOP-pályázatokon, melyek jóvoltából számos közös nemzetközi publikáció született. A két kar vezetői megegyeztek, hogy az együttműködést a jövőben további oktatási-kutatási területekre is kiterjesztik.


Sajtóközpont – OCs