Elkészült a Debreceni Egyetem Műszaki Karának új közösségi tere, a Szárítóműhely a DMK Tímárház szomszédságában, a Szombathi István utcán. A kétszintes, csaknem 180 négyzetméteres házat a múlt század közepéig a tímármesterség gyakorlói használták. Az átépítés után elsősorban a Debreceni Egyetem építészmérnök hallgatói gyakorlati képzését szolgálja, valamint közösségi helyként előadásoknak, kiállításoknak is helyet ad.

A mára Debrecenből teljesen eltűnt – a bőr kikészítésével, cserzésével foglalkozó – tímár mesterség egyetlen megmaradt szárító- és műhelyépületének hasznosításáról 2019-ben kötött megállapodást a tulajdonos debreceni önkormányzat és a Debreceni Egyetem, melynek köszönhetően az oktatási intézmény 2034-ig térítésmentesen használhatja saját céljaira a házat.

Az épület renoválására hallgatói tervpályázatot írtak ki, melyre 11 csapat jelentkezett. A nyertes terv alkotói: Szuszik Dóra, Zbiskó Éva és Zsirnamenszki Tamás hallgatók, valamint Falvai Balázs oktató az épület műszakilag szükséges, elégséges felújítását javasolták. A felelős tervező a dmb építész műterem kft. volt. A renoválásra az egyetem saját forrásából biztosított csaknem 100 millió forintot, a munkálatok során szintenként két-két helyiséget alakított ki a kivitelező Tömb 2002 Kft.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Építészmérnöki Tanszékének hallgatói a tervpályázat során megmutathatták kreativitásukat és szakmai elhivatottságukat.

– Ez a projekt kiváló példája annak, hogyan lehet egy építészeti és kulturális emléket rehabilitálni és új célokkal megtölteni az egyetem és a város együttműködésében. Az építészhallgatóknak lehetőségük nyílt, hogy már tanulmányaik során a közösség javát szolgáló tereket álmodjanak – fogalmazott Kossa György.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a tervező hallgatók munkáját méltatta, akik újra élettel töltötték meg az elhagyott épületet.

– A tervezők, amit alkottak, felér egy művészi alkotással, engem lenyűgöz. Hihetetlen derű, optimizmus árad ezekből a falakból.  Ez csodálatos példája az egyetem és a város együttműködésének, egyetértésének – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem kancellárja arról beszélt, hogy a Szárítóműhelyben az építész tanszék és az építész hallgatók lelke, szíve benne van.

– Abban bízom, hogy itt egy olyan műhely fog működni, ahol majd szárnyalnak a gondolatok, olyan ötletek születnek, amelyekből majd a városban és a régióban emblematikus épületek tudnak létrejönni – jelentette ki Bács Zoltán.

Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy kiemelt célnak tekintik a cívis építészeti értékek megőrzését.

– A második világháború idején még 108 tímár iparos dolgozott a cívisvárosban. Sőt az országban Debrecenben volt a legtöbb tímár. A nehéz fizikai mesterség apáról fiúra szállt. Portékáik a hazai termelés 40 százalékát tették ki. A mesterek a bőripart a 40-es végéig végezték, aztán mindent államosítottak és gyárakban folyt a termelés. A szomszédos Tímárház ma már az egyetlen debreceni épület, amely eredeti formájában áll és néprajzi funkciót kapott – hangsúlyozta Papp László.

Az ünnepségen résztvevő Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára úgy vélte, hogy ez az épület olyan, mint egy napló, amelynek az első fejezeti már megíródtak, s most újabb bejegyzéseket lehet tenni.  

– Innentől kezdve a fiatal építészek ügye, felelőssége, hogy milyen történeteket írnak ebbe a naplóba. Afelől nincs kétségem, hogy ezek sorok az építészet és az egymás iránti tiszteletről fognak elsősorban szólni a majdani korok használóinak – osztotta meg gondolatait Perényi Lóránt.

Husi Géza dékán arra emlékeztetett, hogy a Műszaki Kar mostanában elsősorban a járműipari és más új képzésekkel kapcsolatban került a reflektorfénybe, azonban ez az ünnepség is jelzi, hogy például az építészmérnöki képzésben is folyamatos a fejlődés.

– A Műszaki Kar tavaly elkészült, évtizedekre előremutató stratégiája szerint élményalapú képzést és felfedezés alapú oktatást szeretnénk hallgatóinknak nyújtani. Ez a ház erre tökéletesen alkalmas, itt sok mindent fel lehet fedezni – tette hozzá Husi Géza.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék tanszékvezetője, Szentirmai Tamás elmondta: a komplexum elsősorban az építészképzés gyakorlati kurzusait fogja kiszolgálni, illetve a tanórán kívüli szakmai projekteknek, workshopoknak, előadásoknak, kiállításoknak, féléves prezentiációknak, diplomavédéseknek lesz a helyszíne, de az egyetem más egységei is tarthatnak ott programokat. Azt is tervezik, hogy a Szárítóműhelyben középiskolás csoportoknak népszerűsítik majd az építészetet.

 
Sajtóközpont – OCs