Campus: újdonságok az Egyetem Téren

Új helyszínen, több elsőfesztiválozóval készül a Debreceni Egyetem a Campus Fesztiválra. Az Egyetem Téren idén már a jogászok, a gyógyszerészek és az egyetemi kórház munkatársai is önálló standdal várják a tudományra (is) szomjas fesztiválozókat.

- A Campus Fesztivál Debrecen kulturális életének szerves részévé vált. Bár még nincs olyan múltja, mint a város másik emblematikus nyári rendezvényének, a virágkarneválnak, reméljük, hogy jelentős jövő előtt áll – fogalmazott Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató a Dunán innen a legnagyobb zenei fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Barcsa Lajos alpolgármester megerősítette az elhangzottakat, és kiemelte, hogy a fesztivál ma már stratégiai fontosságú elem Debrecen életében, s ezt a városba betelepülő vállalatok is felismerték.

- Az idei rendezvény egyik főtámogatója, a városba nemrég érkezett német iparvállalat, a Continental nemcsak a munkahelyteremtésből, de a társadalmi felelősségvállalásból is kiveszi a részét, hiszen a város meghatározó rendezvénye mögé állt, ami jól mutatja, hogy milyen hosszútávra terveznek a városban – hangsúlyozta Barcsa Lajos. Az alpolgármester hozzátette: a rendezvényen kiemelten jelenik meg Debrecen pályázata a 2023-es Európa Kulturális Fővárosa címre. A pályázatot koordináló EKF Debrecen 2023 Programiroda sátránál bárki elmondhatja majd az észrevételét, véleményét.

Bács Zoltán kancellár a fesztivál történetét felidézve kiemelte, hogy már a kezdetektől olyan koncepcióban gondoltak, hogy a város és az egyetem közösen szervezi meg a rendezvényt.

- Ez a stratégia bevált, a Campust ma már a nagy országos fesztiválokkal együtt említik , ami jó visszajelzés a helyi együttműködés sikeréről. Idén újdonság, hogy a Debrecenben gyárat létesítő Continental főtámogatóként állt a rendezvény mögé. A német vállalattal az egyetem is sokat egyeztet a közös jövőről, hogy mit fogunk együtt felépíteni, s a Continental sikeres üzletet működtethessen. Egyre inkább hiszünk egymásban, és fejleszteni fogjuk azokat a képzési-kutatási területeket, amelyek most sem kicsik, sikertelenek, de együtt sokkal sikeresebbé tudjuk tenni őket – jelentette ki Bács Zoltán.

A Debreceni Egyetem fesztiválhelyszínéről szólva a kancellár kifejtette, hogy idén új helyszínen várja a fesziválozókat az Egyetem Tér.

- Az új bejárathoz és a nagyszínpadhoz közel kap helyet az Egyetem Tér, amely a rendezvény legnépszerűbb nappali helyszíne. Idén 16 faházban 30 egyetemi egység mutatkozik be, akik ugyancsak nagy várakozással tekintenek a rendezvény elé, idén három új megjelenő is lesz: az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is önálló standon várja az érdeklődőket – ismertette Bács Zoltán, aki reményét fejezte ki, hogy a Campus Fesztiválra és az Egyetem Térre ellátogató fiatalok még nagyobb számban választják a Debreceni Egyetemet.

Lukas Juranek, a Continental Automotive Hungary Kft. debreceni gyárának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Campus Fesztivál nagyon nagy lehetőséget jelent a cég számára, hogy a helyi közösség részévé váljon.

- Szeretnénk túllépni a gyár falain, hogy a debreceni emberek megismerhessék a Continental filozófiáját, szemléletét, hiszen nélkülük a vállalat sem lehet sikeres – fogalmazott Lukas Juranek, aki a Debreceni Egyetemmel folytatott közös munkáról is elismerően beszélt.


A 2018-as Campus Fesztivál kapcsán a legfontosabb változás az új bejárat, az idei évtől a Ködszínház mellett lehet bejutni a fesztivál helyszínére, és a hátsó nagyszínpad küzdőtere is megnő. Több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik az idei fesztiválhoz. A csütörtöki hivatalos megnyitón, a Dreamnighton egy 10 ezer forintos támogatói jegy megvásárlásával válthatják valóra hátrányos helyzetű gyermekek álmait. Egy különleges vöröspandát ábrázoló érme kiadásával pedig a Nagyerdei Kultúrparknak – a meglévő két nőstény mellé – egy hím vöröspanda megvásárlására gyűjtenek a szervezők.

Sajtóiroda - TPL