Egyetemi tudás a labdarúgás szolgálatában

A sporttudományi képzési és kutatási tevékenység erősítése érdekében kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség kedden Budapesten, ahol bemutatták a DE kiadásában megjelent, a világ labdarúgásának történetéről szóló új könyvsorozatot. Az eseményen elhangzott: az adatokat, eredményeket, történeteket, portrékat tartalmazó tudományos igényű kiadvány világszinten is egyedülálló és monumentális vállalkozás volt a szerzők részéről.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a fővárosban rendezett könyvbemutatón hangsúlyozta: évek óta készül a DE az újabb együttműködés aláírására a szövetséggel, így tovább bővülhetnek a sport témájú képzési és kutatási lehetőségek az intézményen belül. 

Az egyetemi vezető megjegyezte, hogy a közös munka eddigi tevékenységeit a keretmegállapodásban újakkal egészítették ki, például az egyetem sportszakos hallgatói számára elérhető tantárgyak közé beépítik a szövetség által javasolt tartalmakat. 

- Nagy eredmény, hogy olyan komplex sportstratégiával büszkélkedhet a Debreceni Egyetem, amelyben a tudomány és a gyakorlati sporttevékenység is erősen jelen van. Annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló multidiszciplináris tudásbázist a magyar labdarúgás, az utánpótlásnevelés szolgálatába állítsuk, megállapodást kötöttünk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. Ennek köszönhetően még korszerűbb tudásra tehetnek szert a Debreceni Egyetem hallgatói a sporttudományban. A DEAC révén kivételes gyakorlóterepet is kínálunk nekik ahhoz, hogy a diploma megszerzése után felkészültebben kezdhessék meg a szakmai munkát a sport bármely területén - hangsúlyozta a kancellár. 

Az együttműködési megállapodás kapcsán Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke felidézte, hogy több éve kezdődött az egyetem és az MLSZ közös munkája, amiben fontos szerepe van a Debreceni Egyetem példamutató sporttudományi tevékenységének. 

- Számos sporttudományi kutatást végzett az intézmény az elmúlt években, amely később a mindennapokban is hasznosult. A mostani megállapodás nyomán szeretnénk a korábbi – játékvezetői képzésre vonatkozó – szakmai munkát kiszélesíteni, a magyar labdarúgást szolgáló képzési és tudományos eredményeket elérni – hangsúlyozta az MLSZ elnöke.

A megállapodást Bács Zoltán kancellár, Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és Vági Márton, az MLSZ főtitkára írta alá. 
 

Csányi Sándor elismeréssel szólt a keddi eseményen bemutatott, A világ labdarúgásának története című, háromezer nyolcszáz oldalas kiadványsorozatról is. Hangsúlyozta: a tudományos igénnyel elkészített kötetek Magyarország és a világ számára értékteremtést és értékmegőrzést jelentenek. 

- Kivételes alkalom ez, hiszen sok sporttörténelmi témájú kiadvány jelent már meg, de ilyen léptékű könyvet ebben a témában még nem adtak ki korábban. A magyar közönség és Debrecen is megérdemli, hogy ilyen sikerekkel büszkélkedjen a sportkönyvek kiadása terén – fogalmazott az elnök. 

A 2017 és 2021 között készült kötetsorozat kronológiai sorrendben, öt kötetben mutatja be a labdarúgás globális történéseit a kezdetektől napjainkig. A nagyszabású könyvsorozatot Bácsné Bába Éva történész-közgazdász, a DE Sportgazdasági és Menedzsment Intézetének vezetője, Dénes Tamás Szepesi-díjas sportújságíró, futballtörténész, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára, valamint Sándor Mihály sporttörténész, a DE címzetes egyetemi docense, a labdarúgás krónikása és szurkolói kultúrák kutatója készítette. A könyvet a Debreceni Egyetem adta ki. 

A könyvbemutatót moderáló Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke szerint a sportkönyvkiadás aranykorát éljük, hiszen nem csak folyamatos megjelenésekről, hanem magas minőségű kiadványokról lehet beszélni, több alapmű is elérhető a labdarúgás témakörében.   

-Hiánypótló és évtizedek óta várt munkák ezek, amelyek közül a legmonumentálisabb a most megjelent kötetsorozat – vélekedett. 

Bácsné Bába Éva, a DE Sportgazdasági és Menedzsment Intézetének vezetője, a könyv egyik szerzője elmondta, hogy a Debreceni Egyetem minden tudományterületen, így a sportban is törekszik a kutatási eredmények, az események dokumentálására, publikációjára, ebből a szempontból is jelentős mérföldkő a megjelent könyvsorozat.  

- Az egyetemi sportstratégiában azt terveztük, hogy a sport minden területén rendszerszerű működést valósítunk meg az egyetemen, megterveztük a szabadidősport tevékenységünket, egyetemi élcsapatokat működtetünk, a sporttudományi kutatások területén folyamatos előrelépések történnek. A Labdarúgás elmélete és gyakorlata című kurzuson labdarúgással foglalkozó szakembereket hallhatnak az egyetemisták. Az elejétől kezdve az volt a célunk, hogy a sport kiemelkedő hangsúlyt kapjon az intézményben az oktatás és a tudomány terén egyaránt - fogalmazott az intézetvezető. Hozzátette: a hazai labdarúgást bemutató kötetek után nem volt kérdés, hogy folytatják a munkát a nemzetközi futball krónikájának ismertetésével. 

Dénes Tamás sportújságíró, futballtörténész kiemelte, hogy a huszadik század története nem írható le a futball nélkül, olyan események történtek, amelyekben meghatározó szerepet tölt be a labdarúgás. Megjegyezte: igyekeztek túllépni azon, hogy magyar forrásokból készüljön el a mű, igy az alapanyag túlnyomó többségét külföldi tartalom adta. 

- A Debreceni Egyetem példát mutatott és mankót adott a sportkönyvkiadásnak, a jelentősnek számító hozzáadott értékkel túllendítette egy nagyon komoly krízisidőszakon az ilyen jellegű kötetetek kiadását. A könyvsorozat hozzájárul a labdarúgással kapcsolatos ismeretek gyarapításához, legyen szó Dél-Amerikáról, Európáról, vagy éppen a labdarúgás nemzetköziesedéséről - mondta el a sportújságíró. 

Sándor Mihály sporttörténész kifejtette: az volt a cél, hogy olvasmányos kötetek jelenjenek meg, kortól függetlenül mindenki megtalálja bennük az érdekes témákat, másrészt pedig alapos tudományos háttérrel is rendelkezzen is a kiadvány.  

A világ labdarúgásának története című kötetek a kutatók és az érdeklődő olvasók számára ingyenesen is elérhetők a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár repozitóriumában a https://dea.lib.unideb.hu címen található digitális könyvtárban, a gyűjtők számára pedig A magyar labdarúgás története című kötethez hasonlóan a https://shop.deac.hu linken keresztül online. A könyvsorozat a következő tanév során angol nyelven is elkészül. 


Sajtóközpont - BZ