A szakmai egyeztetésen több tudományos együttműködési lehetőségről is szó esett, az élelmiszertudományi területek mellett többek között az agrár- és gyógyszerésztudományi szegmensekben, valamint ezek kapcsolódási pontjaként a funkcionális élelmiszerek fejlesztésében. Szilvássy Zoltán rektor a találkozón beszámolt a Tisza-tó komplex, multidiszciplináris fejlesztési programjáról, a legújabb élelmiszeripari kutatási eredményekről, illetve infrastrukturális fejlesztésekről is.
Bernard Engel kiemelte: a Purdue Egyetem az élelmiszer-, a mezőgazdaság-, az állatorvos- és a természettudományi területen kínál széles képzési programot. Az agrárképzés és azon belül is az élelmiszeripar területén azonban az „egy egészség - One Health” témaköre számos, még kiaknázatlan területet kínál a két intézmény számára az együttműködésre.
A Debreceni Egyetem eddig is szoros partneri kapcsolatot ápolt a Purdue Egyetemmel. Az intézmény több oktatója, illetve kutatója utazott szakmai, gyakorlati képzés céljából az Indiana állambeli egyetemre. 2022-ben Macháty Zoltánt, a Purdue professzorát iktatta díszdoktorai sorába a Debreceni Egyetem.
Az 1869-ben alapított Purdue Egyetem agrárkara a világ élvonalába tartozik, a QS World Subject Rankings 2025-ös listáján az Amerikai Egyesült Államokban a 3., míg globálisan a 6. helyen áll.
Sajtóközpont - ÉE
Amerikai képzésfejlesztési lehetőségekről egyeztettek
Közös élelmiszeripari mérnökképzés létrehozásáról egyeztetett Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Bernard Engel, a Purdue Egyetem agrárkarának dékánja. A szerdai megbeszélésen jelen volt Kocsy Béla, Magyarország washingtoni nagykövetségének mezőgazdasági és élelmiszeripari szakdiplomatája, valamint Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes is.