2018 - a megvalósítások éve

A Debreceni Egyetem elmúlt évi eredményeiről, a tervezett fejlesztésekről és a várossal és ipari partnerekkel tervezett közös együttműködés további lehetőségeiről számoltak be az egyetem vezetői a pénteki az egyetemen rendezett Gazdasági évindító partnertalálkozón.

- A Debreceni Egyetem és a gazdasági partnerek, vállalatok együttműködése egy fontos szakaszához érkezett, 2018 a megvalósítások éve lesz- jelentette ki a rektor. 

Szilvássy Zoltán emlékeztetett arra, hogy idén több jelentős beruházás is elkezdődik, amelyek közül kiemelte az oltóanyag félüzem és a speciális gyógytápszer gyár építését a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ Projekt részeként. 

- Minőségi változás, hogy az egyetemi környezetben termelő vállalatok jelennek meg, ugyanakkor különlegesség az is, hogy nemzetközi szinten is jelentős pénzintézetekkel is működik együtt a Debreceni Egyetem – hangsúlyozta a rektor az egyetem gazdasági partnereinek tartott január 18-ai évindító találkozón. 

Papp László polgármester kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemnek rendkívül fontos szerepe van a város életében. 


-Debrecen 2014-ben egy expanziós politikát, jövőképet hirdetett meg számos területen. Ebben a tervben 2050-ig tekintünk előre, és ebben jelentős pillérként, hajtóműként vállal szerepet az egyetem. Példaértékű a város és az intézmény együttműködése.  Mindaz, amit az elmúlt években elértünk, tekinthetjük a város és az egyetem közös eredményének- mondta a polgármester.

Papp László hozzátette, hogy az elmúlt 3 év alatt 200 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, és több mint 4000 új munkahely jött létre, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy ezt az eredményt a Debreceni Egyetem által képviselt tudományos potenciál nélkül nem lehetett volna elérni. Debrecen polgármestere bízik abban, hogy az egyetem és a város együttműködése, kormányzati támogatással, biztosítja a város regionális szerepkörének erősödését.

Bács Zoltán kancellár összefoglaló előadásában az elmúlt év legfontosabb eseményei között említette a nemzetközi kapcsolatok bővítését. 

- Tavaly kezdődött a 2022-ig tartó új rektori és kancellári ciklus, és az egyetem több nemzetközi szintű vállalattal, többek között német, amerikai, orosz, kínai és indiai cégekkel alakított ki stratégiai partnerséget. Elindultak a 2014-2020-as projektek, új stratégiai irányokat határoztunk meg, az egészségipar mellett a műszaki képzés fejlesztése is stratégiai területté vált. Fontos volt emellett a Debreceni Egyetem új arculatának, weblap családjának megújulása- jelentette ki a kancellár. 

Bács Zoltán azt is elmondta, hogy új szervezeti egységek jöttek létre, a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház fölé került az Egészségügyi Irányító Testület, amely a stratégiai jövőt határozza meg az egészségügyben. Megalakult a Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézet, a Táplálkozástudományi Intézet, és létrejött a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ.

A tervekről szólva a kancellár elmondta, hogy az egyetem ipari parkjában tervezik kialakítani az Innovációs Központot, itt valósul meg az oltóanyag üzem, és a tervek szerint a nemzeti oltóanyaggyár, valamint a speciális gyógytápszer üzem. A kancellár az elkészült beruházások között megemlítette, a könnyűzenei képzés központjának létrehozását a Füredi úton, a Nagyerdei Stadionban kialakított Unifit Fitness Központot, a Veres Péter Kollégium felújítását, a strandfoci pálya elkészítését, és számos energetikai korszerűsítést.

A tervezett fejlesztésekről szólva Bács Zoltán kiemelte az úgynevezett Learning Center kialakítását a külföldi hallgatók kiszolgálására, bővítik a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központot, és egy tenisz-, és egy asztalitenisz központ is épül. Az intézmény 2017-es költségvetési főösszege az előzetes számok szerint 159 milliárd 323 millió forint, ez az integráció mellett, az egyetem saját bevételeinek emelkedésének köszönhető.
- Az idegen nyelvű képzéssel kapcsolatos bevétel meghaladja a 10 milliárd forintot, a képzéshez kapcsolódó egyéb bevétel további 3 milliárd, az egyéb saját bevételek, pedig további 8 milliárd forint. Így 21 milliárd forint piaci saját bevételt tud elérni az egyetem-ismertette a kancellár.

A hallgatókkal kapcsolatban Bács Zoltán elmondta, hogy az egyetemen jelentősen nőtt a külföldi hallgatók száma, az elmúlt 15 évben megötszöröződött, 5077 főre emelkedett. 
A kancellár fontosnak tartotta kiemelni az intézmény társadalmi szerepvállalását, és a sporttevékenységet. A Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának 16 szakosztályában 1000-en sportolnak. A Nagyerdei Stadion hasznosítása is eredményes, itt működik a Hall, a Spordiagnosztikai Központ és az Unifit központ, valamint itt rendezik az egyetemi tanévnyitót, a yoUday-t.

A Gazdasági évindító partnertalálkozón az egyetemmel együttműködő vállalatok vezetői vettek részt. A rendezvényt második alkalommal szervezték meg a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda-CzA