Rekordszámú sajtómegjelenése volt az országos és a helyi médiában idén a Debreceni Egyetemnek. A szerkesztőségektől érkező megkeresések többsége a koronavírus járvány és a távolléti oktatás iránt érdeklődött.

Sajátos év volt a Debreceni Egyetem szempontjából is a 2020-as. A koronavírus-járvány megjelenése mindenre hatással volt: az egyetem oktatási rendszerére és a betegellátásra is. Napok alatt állt át az intézmény a hagyományos oktatásról az online formára, nem tartották meg a hagyományos diplomaosztókat, a járványhelyzet miatt pedig a betegellátás rendje is változott, követve az országos előírásokat.

A járvány okozta veszélyhelyzet miatt márciustól az egyetemi programok többsége a világhálóra költözött, ugyanakkor az egyetemi élet a megváltozott formában is mozgalmas volt. A legfontosabb történésekről, az oktatást és betegellátást érintő változásokról, az új képzésekről, a jelentős kutatási eredményekről, az egyetemi fejlesztésekről és a DEAC szakosztályainak sikereiről folyamatosan beszámoltak a Sajtóiroda munkatársai. 2020-ban összesen 569 hír jelent meg a hirek.unideb.hu oldalon, emellett 657 fotógaléria örökítette meg a legfontosabb egyetemi pillanatokat.

A Debreceni Egyetemről szóló megjelenések újabb rekordot hoztak, a 2019-ben regisztrált 18 ezres megjelenési számot alaposan sikerült túlszárnyalni: 2020-ban csaknem 28 ezer alkalommal említették meg a helyi és országos médiumok a Debreceni Egyetem nevét.

A beiskolázással kapcsolatos legfontosabb információk mellett januárban a gazdasági évindító, a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatos hírek, februárban az angol nyelven is megjelent Mediversity applikáció bemutatása, márciusban a járvány egyetemi oktatásra gyakorolt közvetlen hatásai, John Malkovich hollywoodi színész látogatása, a Learning Center építése, áprilisban és egész évben a koronavírus, a HUNCOVER szűrőprogram, májusban a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a Nemzeti Oltóanyaggyár kapcsán aláírt megállapodás, a vírus elleni vakcina fejlesztése, júniusban a diplomához szükséges nyelvvizsgakötelezettség megszüntetése, júliusban a pótfelvételi és a rendhagyó diplomaosztó, augusztusban a bejruti robbanás, a járványügyi döntések hatásai a kollégiumokra és a gólyatáborokra, szeptemberben a mesterséges intelligencia stratégia bemutatása, októberben a remdesivir hatóanyag tesztelése, szuperszámítógép telepítése, novemberben a hibrid oktatás, a kórházi osztályok átszervezése, ökobúzafajták tesztelése, decemberben pedig a nemzetközi NEOROTECH programhoz való kapcsolódás, az egészségipari multidiszciplináris kompetencia központ volt a kiemelt téma.

Az egyetemi fejlesztésekkel, kutatásokkal, új képzésekkel, valamint elsősorban a koronavírus-járvány egyetemi hatásaival kapcsolatban minden eddiginél több kérdés, megkeresés érkezett a sajtómunkások részéről. Az egyetemi szakemberek, orvosok, kutatók, idén is több ezer interjút adtak többek között arról, miként reagál az egyetem a járvány generálta kihívásokra, hogyan alakult át a megszokott képzési rendszer és került át az online formába, hogyan változik a betegellátás. Emellett a folyamatban lévő szakmai sikerekről, kitüntetésekről, tudományos eredményekről, történelmi sportdiadalokról is tájékoztatták a közvéleményt.

A hirek.unideb.hu oldal megtekintéseinek számai is nagyot ugrottak, az elmúlt négy évhez képest 2020-ban volt a leglátogatottabb az egyetemi weblap. A látogatottság ebben az esztendőben megközelítette a 700 ezret. Emellett természetesen az egyetem dolgozói az intézményt érintő aktualitásokról a heti hírlevélből is rendszeresen friss információkat szerezhettek.

A DE Multimédia E-learning Technikai Központja (METK) és a DEHÖK munkatársainak közreműködésével a közösségi oldalakon is élénk aktivitást mutatott 2020-ban az egyetem. Youtube csatornáján idén több mint 888 ezer megtekintést regisztrált az intézmény, ami jelentős ugrást jelent a tavalyi 662 ezerhez képest. A METK összességében 16 hírvideót, 8 kisfilmet, 47 videót, 6 kommentár nélküli tartalmat, egy hangulatvideót készített, 16 élő/eseményrögzítést végzett, ezzel pedig több mint 19 órányi anyagot jelenített meg a videómegosztó egyetemi csatornáján.

A Sajtóiroda az egyetemi Facebook-oldalon 2020. január 1-je és december 12. között összesen 632 bejegyzést tett közzé. A követések száma hatezerrel emelkedett, a tavalyi mintegy 45 ezer 800-ról 51 ezer 500 fölé ugrott. A kedvelések is jelentős mértékben nőttek, hiszen az előző évihez képest 6600-nál is többen lájkolták az egyetemi oldal bejegyzéseit, így ez a szám meghaladta a 49 ezret.

Az egyetem az instagram oldalán is növelte népszerűségét, jelentősen nőtt a követők száma, mely 2020-ban átlépte a hatezret.

Az egyetemi Sajtóiroda munkatársai a nyilatkozatokban részt vállaló, sajtóválaszokhoz információt nyújtó egyetemi szakembereknek és a sajtó munkatársainak is megköszönik az egész éves munkát. A további sikeres együttműködés reményében békés, boldog ünnepet, egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt kívánnak!

Sajtóoiroda - BZ