Testnevelőtanár? Gyógytestnevelő tanár? Szakedző? Akkor DE!

Új szakedző képzéssel, multimédiás elméleti képzőhelyekkel, nemzetközi színvonalú sportlétesítményekkel és egyedülálló sportkutatói infrastruktúrával várja leendő testnevelő- és gyógytestnevelő tanár szakos hallgatóit a Debreceni Egyetem.

A Sporttudományi Koordinációs Intézet vezetésével a DE három karán (TTK, BTK, IK), különböző közismereti tanárszakokkal szakpárban is elérhető testnevelőtanár képzés, valamint a testnevelőtanár-gyógytestnevelő szakpár komplex, átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt.  

- A testnevelőtanár minden sporttal, rekreációval, edzősködéssel, sportszervezéssel kapcsolatos feladatot, tevékenységet elláthat a jelenleg is érvényben lévő sportképesítési rendelet alapján. A testkulturális és sporttudományi képzések között ez a szak nyújtja a klasszikus értelemben vett legszélesebb, legátfogóbb ismeretanyagot, ez a sportképzések piramisának stabil és széles alapja. Ezért aki sporttal kapcsolatban szeretne tanulni, de még konkrétan nem tudja, azon belül mit pontosan, szintén kiváló választás a szak – hangsúlyozta Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, a szak felelőse. 

Idén először lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem új szakedző alapszakjára. A képzés aerobic, atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, tenisz és úszás sportágakban, nappali tagozaton várja a jelentkezőket.  

- Az edző BSc oklevéllel rendelkező szakemberek saját sportágukban mind az utánpótlás, mind a felnőtt korosztályokban vállalhatnak munkát. Irányíthatják, koordinálhatják a sportolók fizikai, technikai, taktikai felkészítését sportegyesületekben, fitneszcentrumokban és egyéb sportszolgáltatást nyújtó létesítményekben. Emellett képessé válnak modern edzéstervek kidolgozására, ismerik a versenyeztetés edzéstudományi, pedagógiai-pszichológiai összetevőit. Saját sportágukban korszerű, gyakorlatorientált sportszakmai ismereteket szerezhetnek – emelte ki Balogh László.  

A Debreceni Egyetem képzési-oktatási infrastruktúrája országosan egyedülálló, nemzetközi színvonalú. Korszerű sportcsarnokok, szabadtéri centrumok, multimédiás elméleti képzőhelyek, saját szertorna-, labdajáték-, küzdősport-, vívó-, atlétikai és teniszközpont áll a hallgatók rendelkezésére, ráadásul ezek egymáshoz és az egyetemi kollégiumokhoz is közel vannak.  

Az intézmény szoros kapcsolatot ápol a sportszolgáltatókkal, egyesületekkel, sportszervezetekkel és iparvállalatokkal, az egyetemen tanuló élsportolókat sportösztöndíjjal, egyéni képzési renddel, tutor- és mentorrendszeren keresztül támogatja. Az egyetemen működő, 31 – köztük több elsőosztályú – szakosztállyal és háromezer igazolt sportolóval rendelkező DEAC egy olyan gyakorlóhely, ahol a szakma alapjait ismerhetik meg a fiatalok. Emellett az egyetem gyakorlóiskoláiban képzett mentortanárok koordinálása mellett történik a gyakorlati oktatás. 

A testnevelőtanári képzés multidiszciplináris terület, hiszen több tudománnyal kapcsolódik össze, így számos kutatási lehetőség is várja a felvételizőket. 

- Elérhető a sportkutatói ösztöndíj, amivel akár elsőéves hallgatók munkáját segíthetjük, illetve finanszírozzuk, kiemelten kezeljük a később akár startup-ként is működtethető sportinnovációs kutatásokat. Egyedülálló, nemzetközi szintű sportkutatói infrastruktúrával rendelkezik a Debreceni Egyetem. Komplex sportviselkedési elemző labor áll rendelkezésre a Sporttudományi Oktatóközpontban, integrált sportdiagnosztikai eszközök érhetők el a SET-ben, a sportimmunológiai laboratórium pedig a sportbiokémia és a molekuláris biológia iránt érdeklődőknek kínál izgalmas terepet. A műszaki terület és a sportgazdaságtudomány iránt érdeklődők előtt is bőven vannak sportkutatási lehetőségek. Ezek komoly nemzetközi kollaborációban valósulnak meg, olyan egyetemekkel dolgozunk együtt, mint például a salzburgi, a manchesteri vagy a barcelonai, ahol Erasmus-programon keresztül féléves tanulmányutakon lehet részt venni – sorolta az intézetigazgató. 

A gyógytestnevelő tanári szak különlegessége, hogy Kelet-Magyarországon csak a Debreceni Egyetemen érhető el. Ez a jelentkezők számában is megmutatkozik. A testnevelőtanár szakpárok azért vonzóak, mert széleskörű elhelyezkedési lehetőséget kínálnak a sportban, a legszélesebb portfóliót kínálva többek között az élsport, a versenysport, az iskolai testnevelés, az életmód és egészségtanácsadás, valamint a szabadidősport területén. A tanárszakok közül a Debreceni Egyetemen a testnevelőtanár szak a második legnépszerűbb, míg a testnevelőtanár-gyógytestnevelő szakpár a legkeresettebbnek számít az elmúlt évek alapján. A képzés kulcsa, hogy nem csak kiváló sportszakembereket képeznek, hanem példamutató pedagógusokat, intelligens sporttudósokat is.  

A Debreceni Egyetem abból a szempontból is vonzó és jó választás, hogy a kötelező sporttáborokban, így a sí-, a vízi és a turisztikai táborokban való részvételt az intézmény teljes mértékben támogatja, sőt, aki testnevelő tanár és szakedzői diplomát szeretne egymás után szerezni, a két szak egymásra épülése miatt gyorsabban és rugalmasabban teheti meg – erre az országban sehol máshol nincs példa. 

 Az új szakedző képzésről, a testnevelő- és gyógytestnevelő tanári szakokról, valamint a gyakorlati felvételi követelményekről is bővebb információt szerezhetnek a sporttudományok iránt érdeklődő fiatalok a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet honlapján: https://sportsci.unideb.hu/kepzeseink

Sajtóközpont-TB