ProSuli – verseny és szakmai nap

Harmadik alkalommal tartott közös szakmai napot a ProSuli program keretében a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar és a Yettel a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az eseményen a pedagógusok bemutató órákon, a diákok pedig versenyen vehettek részt.

A Debreceni Egyetem (DE) és a ProSuli programot létrehozó Yettel digitális kompetenciafejlesztést, tanár-továbbképzést és digitális tananyagok fejlesztését célzó együttműködése 2022-ben indult, azóta rendszeresen, szakmai programok keretében tartanak bemutató órákat a berettyóújfalui modelliskolában a pedagógusok, versenyeket pedig az általános iskolások számára.

- Példaértékű a mintaprogram, hiszen hárompillérű – nagyvállalat, egyetem és modelliskola – együttműködésen alapulva már harmadik éve bizonyítja a digitális eszközök sikeres alkalmazását az oktatásban, mind a pedagógusok, mind a diákok számára – mondta köszöntőjében Kálai Sándor, a DE Bölcsészettudományi Kar Média- és Könyvtártudományi Intézet igazgatója.

Az Új Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott innovatív törekvéseket is támogató komplex program az általános és középiskolai tanárok digitális tartalomtervezési ismereteinek és azok gyakorlati alkalmazásának fejlesztését tűzte célul.

- Iskolánkban Csernoch Mária, a DE Informatikai Kar Számítógéptudományi Tanszék docense már három éve támogatja munkánkat, amely során az intézmény pedagógusai olyan korszerű ismereteket sajátítanak el, amelyek megújítják tantárgyuk oktatási módszereit, új szintre lépve a gyermekek digitális képzettségének elősegítésében – fogalmazott a rendezvény megnyitóján a házigazda Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese, Szatmári Lajos Istvánné.

A ProSuli szakmai vezetője, Koren Balázs beszámolt a ProSuli digitális nagyköveti program tavalyi indulása óta eltelt eredményekről, kiemelve, hogy a mesterséges intelligencia és az okostelefonok világában mennyire fontos, hogy ezeket a technológiákat a diákok a javukra tudják fordítani tanulmányaik során.

A bemutató órák keretében a 4. osztályos diákok diagramok segítségével dolgozták fel a kerti munkákat, a felső tagozatosok pedig azt mutatták be, hogyan segítenek a digitális eszközök a földrajz (A Föld övezetessége), a matematika (Matekpárban a mesterséges intelligenciával), valamint az irodalomórák (Digitális szövegalkotás) tananyagának megértésében. Az oktatáshoz az iskola folyamatosan fejleszti az informatikai hátteret, jól felszerelt High Tech és informatikai terem áll a diákok rendelkezésére, az intézmény pedig csak az elmúlt évben tíz tanteremben szereltetett fel interaktív táblákat.

A pénteki rendezvényen hét település (Berettyóújfalu, Debrecen, Fehérgyarmat, Hajdúszoboszló, Komádi, Magyarhomorog, Mikepércs) általános iskoláiból érkezett 55 diák csapatversenyben mérte össze a digitális oktatásban szerzett tudását. Az 5-6. osztályos korcsoportban a legóépítés és animáció témája Jézus születése volt, a 7-8. osztályosok pedig a táblázatkezelő program alkalmazásában tették próbára magukat.

Az 5-6. osztályos csapatok közül a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Iskola KisTK6, míg a 7-8. osztályos korcsoportban a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Gönczy Refi USB csapata végzett az élen.

A nyertesek és a helyezettek a Yettel, a Debreceni Egyetem és a házigazda általános iskola digitális ajándékait vehették át a cég és az intézmények képviselőitől.

A DE Bölcsészettudományi Kar Média- és Könyvtártudományi Intézetében három év óta zajlik az információs és kommunikációs technológiák szakirányú továbbképzés, amelyen jelenleg tíz pedagógus sajátíthat el olyan ismereteket, amelyek ma már elengedhetetlenek a korszerű oktatásban. A 2024/25-ös tanévtől a képzés másik változatára, a pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzésre is lehet jelentkezni.

Sajtóközpont - BZs