Piacképes műszaki képzések Szolnokon

A beiskolázás előkészítését segítő kiállítást, partnertalálkozót szervezett a Debreceni Egyetem Műszaki Kara a DE Szolnok Campuson. A résztvevő középiskolások megismerhették a jövőre induló gépészmérnök és műszaki menedzser szakokat, valamint az intézmény duális képzéseibe bekapcsolódó vállalati partnereket.

A DE Szolnok Campuson évek óta elérhetők a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának, valamint Gazdaságtudományi Karának szakjai, nemrég pedig a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár tett elérhetővé új könyvtári egységet a szolnoki hallgatók számára. 

A következő felvételi eljárásban már a Műszaki Kar képzéseire is lehet jelentkezni, jövő tanévtől nappali tagozaton gépészmérnök, nappali és levelező tagozaton pedig műszaki menedzser képzést indítanak hagyományos és duális formában a Szolnok Campuson.

A szerdán rendezett, beiskolázást előkészítő rendezvényen elhangzott: a városban újonnan megjelenő szakok iránt hatalmas az érdeklődés, a munkaerőpiaci igények, a régióban működő vállalatok szakember-szükségleteinek kielégítése érdekében stratégiai szempontból fontos az egyetemi képzésfejlesztés.

- A cégek hozzáállása példaértékű, sokan érdeklődtek az együttműködés iránt, mindez alapot adott arra, hogy komolyan elkezdjük szervezni a műszaki oktatást a Szolnok Campuson. A tizenegy szakos kar képzési palettájáról azért választottuk ezt a kettőt, mert a helyi igények ezt indokolták a leginkább, mérnököket, gazdasági és műszaki ismeretekkel rendelkező, vállalati és pénzügyi folyamatokkal is foglalkozó műszaki szakemberekre van szükség. Az induló képzések tapasztalatait felhasználva nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy újabb szakok jelenjenek majd meg Szolnokon. Az eddigi eredmények és a visszajelzések alapján sikertörténet lesz a műszaki képzés elindulása Szolnokon, a kar hosszú távra tervez a városban – hangsúlyozta Husi Géza, a DE Műszaki Kar dékánja. 

Szabó Attila, a Szolnok Campus igazgatója örömtelinek nevezte, hogy a Debreceni Egyetem számára fontos a szolnoki jelenlét, és tovább bővíti a városban elérhető képzési kínálatot. 

- Az oktatási portfolió bővítése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy újra legyen mérnökképzés a régióban, elérhetővé téve ezáltal több szomszédos megye számára is a műszaki képzést. A családok többsége számára nagyon fontos, hogy a fiatalok helyben jussanak egyetemi oktatáshoz. A partnertalálkozó célja, hogy a megjelent cégek bemutassák vállalati profiljukat és támogassák a Debreceni Egyetem képzéseit, gyakorlóhelyként járuljanak majd hozzá a minőségi oktatáshoz – tette hozzá a campusigazgató.

Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere a rendezvényen kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem képzései a régió fejlődéséhez, a szakképzett munkaerő megjelenéséhez és ezáltal a város gazdasági növekedéséhez is sokat tesznek hozzá. 

- A városnak régi vágya volt, hogy elinduljon a műszaki képzés Szolnokon, remélhetően fiatalok tömegei kaphatnak majd diplomát az új szakokon. Hálásak vagyunk a Debreceni Egyetemnek, hiszen a pozitív hozzáállása nagy mértékben kellett ahhoz, hogy elindulhasson jövőre a két képzés. Ehhez a szükséges infrastrukturális háttér rendelkezésre áll. Piacképes szakmák oktatása zajlik a DE Szolnok Campuson, olyan tudást és végzettséget ad az egyetem a fiatalok kezébe, amellyel garantáltan helytállhatnak a munka világában – mondta az alpolgármester.

A beiskolázást előkészítő kiállításon a műszaki képzésekben érintett cégek képviselői tanácskoztak a képzésekben rejlő lehetőségekről, emellett a vállalatok a Műszaki Kar szakjai iránt érdeklődő középiskolásoknak is bemutatkoztak, zárásként pedig a kar munkatársai a szülőket tájékoztatták a jövőre induló új szakokról, a felvételi követelményekről, valamint a gyakorlati képzési lehetőségekről. 

Sajtóközpont - BZ