Partnervállalat a naprakész tudásért

Az üzleti alkalmazások világáról, a vírusirtók működéséről, az adatvédelmi törvényekről és a fejlesztői karrierutakról is szó lesz az őszi Informatikai Szakmai Napokon. A kétnapos rendezvény megnyitóján a DE Informatikai Kara együttműködési megállapodást kötött a COSMO CONSULT informatikai céggel.

A tavaszi online rendezvény után ősszel már újra az Informatikai Kar előadótermei adnak otthont az Informatikai Szakmai Napoknak, azonban a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal hibrid formában, online is követhető a rendezvény.

A kétnapos program csütörtöki megnyitóján Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese a szakmai napok által kínált találkozási lehetőség fontosságát hangsúlyozta.

- Egy ilyen rendezvényen a hallgatók közvetlenül kapcsolatba tudnak lépni a vállalati szektor szereplőivel, leendő munkáltatóikkal, így első kézből ismerhetik meg az adott céget, illetve a munkavállalókkal szembeni elvárásaikat – sorolta Ailer Piroska. A rektorhelyettes hozzátette: az egyetem szempontjából létfontosságú az élő kapcsolat a vállalati szektorral, hiszen egy olyan dinamikusan fejlődő területen, mint az informatika a partnervállalatok bevonásával tudjuk a legújabb technológiákat és eljárásokat beépíteni az oktatásba.

Hajdu András, a Debreceni Egyetemi Informatikai Karának dékánja kiemelte, hogy az Informatikai Szakmai Napoknak kulcsszerepe van a kar életében, hiszen egyszerre van jelen az oktatás minden fontos szereplője: az oktatók, a hallgatók és a vállatok, azaz a jövőbeni munkáltatók. Megjegyezte, hogy a rendezvényen az IK hagyományos területei – programtervezés, gazdaságinformatika, mérnökinformatika – mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az adattudomány és a mesterséges intelligencia.

A kari vezető az együttműködési megállapodás kapcsán kifejtette: az az elsődleges cél, hogy a vállalatok révén magasabb szintű tudást tudjanak nyújtani hallgatóknak.

- Az Informatikai Kar célja, hogy naprakész, a vállalati szférában hasznosítható tudással bocsátsa ki végzőseit. Ehhez szükség van a kiterjedt együttműködési rendszerre, és az olyan vállalati partnerekre, mint a COSMO CONSULT, amely hajlandó energiát és forrást áldozni, hogy a nagytudású, a piaci igényeknek megfelelő szakembereket tudjunk képezni az Informatikai Karon – fogalmazott Hajdu András.

Az Informatikai Kar dékánja elmondta: a most aláírt megállapodás keretében a cég szakemberei részt vesznek a karon folyó oktatásban, közös képzési formákat alakítanak ki az üzleti informatika és vállalatirányítás területén, illetve közös oktatási anyagokat és tanúsítványokat dolgoznak ki.

Polocz Anett, a COSMO CONSULT magyarországi ügyvezetője fontos lépésnek nevezte, hogy az üzleti informatikai megoldásokat nyújtó cég másfél hónappal ezelőtt nyitotta meg új irodáját Debrecenben, most pedig megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Informatikai Karával. Az együttműködés keretében új kurzust indítanak a hallgatók számára, ösztöndíjakon és versenyeken keresztül biztosítanak szakmai támogatást, segítik az egyetemi online óratartást, a jövőben pedig izgalmas és kihívásokkal teli munkalehetőséget kínálnak az iskolapadból kikerülteknek.

- A vállalat célja, olyan gyakorlatias ismereteket átadni a képzés keretében, amely segíti az egyetem Informatikai Karának hallgatóit abban, hogy piacképes tudással gazdagodjanak, és az iskola falait elhagyva jobb esélyekkel induljanak a munkaerőpiacon. Tapasztalt oktatókat fogunk biztosítani a kurzusokhoz, ők izgalmas és gyakorlatias anyagot fognak leadni, és mindent megteszünk azért, hogy versenyképes és értékes tudást adjunk át – hangsúlyozta Polocz Anett, a COSMO CONSULT magyarországi ügyvezetője.


A november 4-5-ei őszi Informatikai Szakmai Napokon az üzleti alkalmazások világáról, a szoftverek minőségbiztosításáról, a vírusirtók működéséről, az adatvédelmi törvényekről és a fejlesztői karrierutakról is láthatnak előadást az érdeklődők. A vállalati partnerek közreműködésével adatbiztonság, adattudomány, valamint szuperszámítógép (HPC) felhasználás kompetencia igények és lehetőségek témákban tartanak kerekasztal-beszélgetéseket, valamint külön blokkal várják a középiskolásokat.

Sajtóiroda - TPL