Új ipari digitalizációs technológiák

Több milliárd forint értékű ipari digitalizációs szoftveradománnyal és képzéssel támogatja a Debreceni Egyetemet a S&T. Az öt évre szóló együttműködési megállapodást szerdán írták alá a fővárosban.

A Debreceni Egyetem és négy másik hazai felsőoktatási intézmény közreműködésével egyedülálló S&T University 4.0 Programot indított a S&T Consulting Hungary Kft. (S&T). A cég az ország egyik vezető IT rendszerintegrátoraként és ipari digitalizációs szakértőjeként a programmal hozzá kíván járulni az egyetemek ipari digitalizációs képzési lehetőségeinek fejlesztéséhez. Az öt éves programot az S&T szoftver partnereivel szorosan együttműködve, azok felajánlásaira támaszkodva, a magyarországi egyetemek igényeire adaptálva alakította ki. A vállalat partnereivel karöltve ipari digitalizációs szoftvereket adományoz az egyetemeknek, ezen felül vállalja a tanárok továbbképzését az új szoftverekre. A programban ezen belül kiemelt támogatást élveznek az egyetemek járműépítő csapatai.

- A Debreceni Egyetem a régió első számú műszaki tudásbázisaként meghatározó szerepet játszik a térség gazdaságfejlesztésében. Az S&T több éve kiváló partnerünk, professzionális megoldásait széles körben használja az ipar. Az együttműködés révén, a szoftverek oktatásával erősítjük mérnökhallgatóink kompetenciáit, javulnak munkaerő-piaci esélyeik – jelentette ki a megállapodást a Debreceni Egyetem részéről aláíró Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

A negyedik ipari forradalom soha nem látott kihívások elé állítja az ipart és az oktatást egyaránt. Döntő fontosságú, hogy mindkét terület szereplői a lehető leggyorsabban hajtsák végre a digitalizációs átállást, annak érdekében, hogy Magyarország az átalakulás nyertese lehessen. Az S&T University 4.0 Program katalizátorként működhet ebben a folyamatban, felgyorsítva a kétirányú tudástranszfert az ipar és az egyetemek között.

- Az Ipar 4.0 lehetőségeinek kiaknázása elképzelhetetlen a korszerű digitalizációs szoftverek ismeretével felvértezett új mérnök generációk nélkül, ezért az egyetemek döntő befolyással bírnak a magyar ipar modernizációjára. Ezt felismerve dolgoztuk ki az S&T University 4.0 Programot. Hisszük, hogy ezzel további lendületet adhatunk az átalakulásnak és a magyar gazdaság fejlődésének - mondta el Szabó Péter, az S&T Consulting Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

- A Program elindításával másfél éves előkészítő munkára teszünk ma pontot. Ez egy stratégiai befektetés a részünkről a jövőbe. Ezúton köszönjük a résztvevő egyetemek és szoftver partnereink rendkívül pozitív és konstruktív együttműködését. Meggyőződésünk, hogy a szoftverek jó kezekbe kerülnek, és a megszerzett tudás az ipar fejlődését szolgálja majd - fogalmazott Nyirő Ferenc, az S&T Ipari Digitalizáció Üzletágának vezetője.

Az együttműködés keretében egyebek mellett professzionális, átfogó végeselemes szimulációs szoftvert, vezető műanyag fröccs-szimulációs szoftvermegoldást, csúcskategóriás, ipar 4.0-ra felkészített, integrált CAD/CAM/CAE szoftvert, IoT-re felkészített a kollaboratív tervezést támogató termék életciklus kezelő (Product Lifecycle Management - PLM) szoftvertechnológiát, valamint következő generációs gyár- és robotszimulációs szoftvert kap az egyetem.

Sajtóiroda - TPL