Csaknem 20 milliárd forinttal támogatja a kormány a Debreceni Egyem műszaki képzéseinek fejlesztését. A tervek szerint 2020 szeptemberében már elindulhat a járműmérnöki képzés, amelynek repülőmérnöki szakiránya is lesz.

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést, az erről szóló előterjesztés a napokban kerül kormány elé – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter június 14-én Debrecenben. Palkovics László elmondta, hogy a tervek szerint csaknem 20 milliárd forintot fordítanak a Debreceni Egyetem (DE) műszaki és a hozzá kapcsolódó képzési területek fejlesztésére.

- Jelenleg még nincs járműmérnökképzés az intézményben, ezért ennek a létrehozását tervezzük. A jelzett összeg tartalmazza részben a szükséges kapacitás- és tudásbővítés, részben az infrastruktúra-fejlesztésnek a költségeit. A BWM beruházásának hatása már érezhető a műszaki képzésre jelentkezők számában, amely máris megduplázódott az egyetemen. Erre reagálva megteremtjük a DE-n a műszaki képzés feltételrendszerét. Ez járműképzést is jelent, illetve egyebek mellett a repülőgépekkel kapcsolatos képzések erősítését is – fejtette ki az innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette: az a cél, hogy 2020 szeptemberétől el tudják indítani a járműipari képzést az intézményben.

- A járműmérnöki alapszakon belül az egyik szakirány a repülőmérnöki képzés lesz. Emellett a már létező pilótaképzést kívánjuk erősíteni. Ezekben kulcsszerep jut a Debreceni Egyetemen augusztus elején bemutatkozó Ailer Piroska professzornak, aki Magyarország egyetlen a repüléstechnológiához értő minősített kutatója és oktatója, a gázturbinás hajtóművek irányítása területén szerzett doktori címet. Azt gondolom, hogy minden feltétel adott a sikerhez – jelentette ki Palkovics László.

Papp László polgármester a városházán tartott tájékoztatón elmondta: jelenleg 72 ezer diák tanul Debrecenben, a céljuk, hogy számuk a 2040-es évekre elérje a százezret, így lesz biztosítható a jól képzett munkaerő-utánpótlás a városban.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az intézményben erős természettudományi háttérre épülő járműipari képzés kiterjed az autóipari-, a vasúti- és repülőmérnöki képzésre, de elindítják az űrkutatási programot is.

- A vasút-, a repülő- és az autógyártás fejlődése nyomán megjelent a Debreceni Egyetemen az űrkutatás is, amely a felhasznált technológiák révén nagymértékben hozzájárul a hagyományos ipari ágazatok oktatásához, kutatásához, fejlesztéséhez – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Az egyetemi vezető az intézmény űrkutatási tevékenysége kapcsán megjegyezte, hogy az egyetemi botanikus kertben lévő korábbi napfizikai obszervatóriumban – melyben az MTA 59  év után önként szüntette meg kutatói tevékenységét 2017-ben – úgynevezett irradiációs detektorállomást alakítanak ki, az űrből érkező különböző sugárzások mérésére, elemzésére.

MTI/Sajtóiroda