Megnyitott a Professzori Teaház

A Debreceni Egyetem tudományos pályára készülő hallgatóinak bemutatkozását, a karok közötti kapcsolattartás és a multidiszciplináris kutatások erősítését segíti a GTIDEA által hagyományteremtő szándékkal indított Professzori Teaház. A csütörtöki első alkalmon a Bölcsészettudományi Kar, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Phd-hallgatói mutatták be kutatásaikat az Aulában.

A Debreceni Egyetem fenntartásáért felelős Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) által kezdeményezett Professzori Teaház célja, hogy az egyetem professzorai rendszeresen találkozhassanak, megismerhessék a vendéglátó karok egy-egy kiváló hallgatóját. 

A találkozókon arra is lehetőség lesz, hogy szorosabb kapcsolat és állandó kommunikáció alakuljon ki a Debreceni Egyetem karai között, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy az intézmény oktatói és kutatói egymás között, valamint az egyetem vezetésével kötetlen formában vitathassák meg az aktuális szakmai és társadalmi kérdéseket – hangzott el a május 5-ei rendezvényen?

- Ezzel a kezdeményezéssel a hagyományteremtés a cél, így elsőkézből kaphatnak a DE professzorai fontos információkataz intézmény működéséről, fejlődéséről, a jövőről. Ha a közös és szoros kommunikáció nem válik rendszeressé, akkor a közvetlen párbeszédre, az együtt gondolkodásra sem lesz lehetőség. A fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjai elhivatottak az egyetemi közösség segítésében, az intézmény fejlődésében, ezáltal adott a DE működését támogató megfontolt döntéshozatal is – emelte ki megnyitóbeszédében a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kossa György hangsúlyozta: több mint háromszáz kutatási projekt indul a Debreceni Egyetemen a különféle tudományterületeken, ezáltal elérhetővé válhat a nyugat-európai egyetemek által képviselt tudományos színvonal. A kuratóriumi elnök emellett beszélt a modellváltást követően önállósult Debreceni Egyetem eredményeiről, a hosszú távú fejlesztési célokról, az oktatást és kutatást is szolgáló egészségügyi terület korszerűsítéséről, valamint a fontos mérföldkőnek számító többlépcsős béremelésről is.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja beszédében hangsúlyozta, az intézmény jövője biztosított és saját kezében van a további fejlődés lehetősége.

- Az egyetem gazdálkodási és pénzügyi rendszere stabil, és ezek alapján hosszú távra lehet tervezni. A következő évben is olyan stratégiákat vet be az intézmény, amelyek révén garantálható a biztonságos működés, az általunk tett vállalásokat teljesíteni tudjuk. Előttünk a jövő, ehhez pedig a szoros iskolateremtő munka és a fiatalok tehetsége is szükséges. A fejlődéshez új módszerekre, az egyetem működésében, a betegellátásban és minden területen innovációra van szükség – fogalmazott a kancellár.

A Professzori Teaház első alkalmán a Bölcsészettudományi Kar (BTK), valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) tehetséges ifjú kutatói mutatták be eredményeiket.

Keményfi Róbert, a DE BTK dékánja felvezetőjében elmondta: a hallgatók és az oktatók együtt gondolkodásával lehet fenntartani a hagyományokon és a modern kulturális tendencián alapuló bölcsészettudományi tevékenységet, a több mint 100 éves bölcsészkar oktatási és tudományos rendszere elkötelezett a lehető legmagasabb színvonal elérésében. 

Hozzátette: a rendezvényre olyan témát választottak, mely érdekes és illeszkedik a teaház kötetlenebb hangulatához. László Borbála, a BTK másodéves PhD-hallgatója Egyik kutya, másik eb: A kutyák filmes reprezentációja című, akutyák emberi tulajdonságairól, ábrázolásmódjáról szóló előadásában elhangzott, hogy ezek az állatok az emberi és az állatvilág határán mozognak és ők képesek a leginkább azonosulni az emberi érzelmekkel.

Stündl László, a MÉK dékánja elmondta: az állatjólét és az élelmiszerbiztonság napjainkban központi terület az agráriumon belül, hiszen egy boldog állat egészséges fehérjeforrást is jelent. 

A kar kutatócsoportjának tagja, Pesti- Asbóth Georgina PhD-hallgató Új biomarkerek alkalmazása: boldog csirke-egészséges élelmiszer című prezentációjában kiemelte, hogy a nem megfelelően tenyésztett háztáji állatok szervezetébe sokkal több ártalmas anyag kerülhet, ezek a szuperbaktériumok pedig veszélyesek az emberi egészségre.

Az a cél, hogy időben felismerhetővé váljanak az állatokat támadó rendszerbetegségek.

A Professzori teaházat a tervek szerint negyedévente rendezi meg a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány.


Sajtóiroda - BZ