Nobel-díjas amerikai tudós – Louis Joseph Ignarro farmakológus, a los angeles-i Kaliforniai Egyetem professzora, aki 1998-ban megosztott orvostudományi Nobel-díjat kapott a nitrogén-monoxid élettani hatásának felfedezéséért –, a Nobel-díj bizottság több tagja, neves külföldi egyetemek professzorai, hazai akadémikusok, egyetemi tanárok, a DE több korábbi rektora és számos nemzetközileg elismert szakember is elfogadta a felkérést a Debreceni Egyetem (DE) további fejlődése érdekében létrehozott Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület tagságára.

Tavaly júliusban hozta létre az Országgyűlés a Debreceni Egyetem fenntartásáért felelős Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványt. A most létrejövő ötven tagú Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület az alapítvány kuratóriumi elnökének munkáját fogja segíteni szakmai tanácsaival, a tudományos, a társadalmi és a nemzetközi trendek figyelembevételével.

A testület hazai tagjai a következő egyetemek, intézmények kutatói, oktatói, vezetői: az Országos Onkológiai Intézet, a Magyar Tudományos Akadémia, a Semmelweis Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Neumann János Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, az Atommag Kutató Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Főosztálya, a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége.

A testület külföldi tagjai a következő nemzetközi intézmények, egyetemek, illetve akadémiák kutatói és oktatói: Tohoku Egyetem Orvostudományi Kar Környezetegészségtudományi és Molekuláris Toxikológiai Tanszék, Alabamai Egyetem Orvostudományi Kar Nefrológiai Tanszék, Kaliforniai Egyetem, Lundi Egyetem Orvostudományi Kar, Zürichi Egyetem Orvostudományi Kar Belgyógyászati Klinika, Karolinska Intézet, Osloi Egyetemi Klinika Komprehenzív Onkológiai Centrum, párizsi INSERM Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutató Intézet, Southamptoni Egyetem Orvostudományi Kar, Leideni Egyetem Matematikai Intézet, Hannoveri Orvosi Főiskola Transzfúziós Orvosi és Transzplantációs Intézet, Jagelló Egyetem Biokémiai, Biofizikai és Orvosi Biotechnológiai Intézet, Nikolas Kopernikusz Egyetem Történeti Intézet és Levéltár, valamint az orléans-i Molekuláris Biofizikai Központ.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a testület segítségével az egyetem szempontjából a legelőnyösebb, tudományosan megalapozott döntéseket lehet meghozni, aminek köszönhetően az intézmény még eredményesebb lehet a kutatás és az oktatás területén, valamint a nemzetközi kapcsolatok építésében és bővítésében.

- Olyan testületről van szó, mely széles rálátással dolgozik az egyetem jövőjéért. A tudományterületek alapos vizsgálata után a tagok megfogalmazzák és továbbítják az észrevételeket, amelyekkel kari szinten lehet új gyakorlatokat, javaslatokat kidolgozni, erősíteni az ipari kapcsolatokat, és még inkább összehangolni az oktatást és a tudományt.  A testület tevékenysége új utakat nyithat a tudomány, a külföldi ösztöndíjak és az egyetemi együttműködések terén. A szaktekintélyek jelenléte ráirányíthatja a magasan jegyzett külföldi egyetemek és a fejlett országok figyelmét a Debreceni Egyetemre. Ezáltal olyan fontos kollaborációk jöhetnek létre, amelyek segíthetik a hallgató- és kutatócseréket, a határokon átívelő tudásmegosztást - mondta Kossa György.

A kuratóriumi elnök hozzátette, hogy új szemléletet, irányokat szeretnének megfogalmazni, ezek az új megoldások elősegíthetik, hogy az egyetem – legyen szó tudományról, kutatásról, vagy oktatásról – minél ismertebbé és népszerűbbé válhasson a hazai és a nemzetközi színtéren. 

- Az a feladatunk, hogy ennek érdekében szélesebb kör elérésére alkalmas csatornákon erősítsük az intézmény megítélését. A testület révén kiemelt szerepet kaphat a tudás értékteremtő ereje – hangsúlyozta a kuratórium elnöke. 

A testület elnöke Nagy Péter, aki amellett, hogy a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, az Országos Onkológiai Intézet tudományos és nemzetközi kapcsolatok igazgatója, az Európai Rákkutatási Akadémia tagja és a WHO Nemzetközi Rákkutató Szervezet Tudományos Tanácsának (IARC) magyar delegáltja. Nagy Péter hangsúlyozta, hogy tudományterületek széles skálája képviselteti magát a testületben annak érdekében, hogy a különböző diszciplínák kiegyensúlyozott figyelmet kaphassanak. 

Az országosan is egyedülálló Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület az első ülésén jelenti majd be hivatalos megalakulását, ezt követően indul az operatív munka. A személyes tanácskozásokra csak akkor kerülhet sor, ha ezt a járványhelyzet megengedi.

A Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület tagjainak névsora erre a linkre kattintva érhető el.

Sajtóiroda - BZ