Némettanárok szakmai továbbképzése a BTK-n

A Debreceni Szakképzési Centrum kiemelt német nyelvi képzést folytató intézményeiből érkeztek némettanárok arra a szakmai továbbképzésre, amelynek csütörtökön a Debreceni Egyetem (DE) adott otthont. Az eseményen a British Telecommunications, a Deutsche Telekom IT Solutions, a Schaeffler Debrecen és a Transcosmos Hungary munkatársai workshopot is tartottak a nyelvtanároknak a vállalati kommunikációról.

Az egyedülálló továbbképzés célja a gazdasági szereplők és a némettanárok közötti szakmai kötelék megerősítése, együttműködésük elmélyítése volt, amelynek köszönhetően még sikeresebben készíthetik fel a diákokat a munkavállalásra.

A szakmai napot a Debreceni Német Kulturális Fórum szervezte, a házigazda szerepét a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara töltötte be, a kiemelt szakmai partner pedig a Budapesti Goethe Intézet volt.

- A Kulturális Fórum igyekszik hátteret és platformot biztosítani ahhoz, hogy a német nyelven és kultúrán keresztül találkozzanak a Debrecenben jelen lévő német érdekeltségű cégek, a városvezetés és az oktatási intézmények szereplői – fogalmazott köszöntőjében Horváth Andrea, a Debreceni Német Kulturális Fórum elnöke.

A DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Germanisztikai Intézetének igazgatója kiemelte: a rendezvény megerősítésként és visszacsatolásként is szolgál a Debreceni Szakképzési Centrumban (DSZC) oktató némettanárok számára ahhoz, hogy erre a nyelvre hatalmas szükség van ma a városban és a régióban egyaránt.

A rendezvényen a DSZC keretében működő Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium, a Vegyipari Technikum és a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola 17, német nyelvet oktató tanára vett részt.

Csatár Péter, a DE BTK gazdasági és stratégiai dékánhelyettese az eseményen jelentette be, hogy 2024 szeptemberétől a Germanisztikai Intézet vállalati interkulturális menedzsment mesterképzést indít, amely a cégekkel közösen készíti fel az ipar kihívásaira a jövő németül tudó diplomás munkavállalóit.

- Az intézet kialakít egy szakdidaktikai központot is, amely a már némettanárként dolgozó kollégák munkáját segíti majd, mintegy hidat képezve a cégek, a tanárok és a diákok között – emelte ki a dékánhelyettes.

A tanárok a cégek képviselőitől tájékozódhattak azokról a lehetőségekről, hogy a technikum elvégzése után a fiatalok milyen munkakörökre számíthatnak a különböző vállalatoknál, és ezek betöltéséhez milyen szintű nyelvtudásra, milyen nyelvi készségekre van leginkább szükségük.

A program két interaktív workshoppal zárult: a Budapesti Goethe Intézet és a Germanisztikai Intézet munkatársai innovatív és játékos módszereket mutattak be, amelyekkel a nyelvtanárok hitelesen és élményszerűen taníthatják a német cégkultúrákra jellemző viselkedés nyelvi formáit a diákjaiknak.

Sajtóközpont - BZs