A magyar nyelv ifjú kínai mesterei

Átvették magyar szakos diplomájukat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar kínai hallgatói, akik az intézmény és a kar történetében elsőként szereztek mesterfokozatot. A végzősök közül többen tervezik, hogy Magyarországon kamatoztatják tudásukat a jövőben.

A Beijing International Studies University (BISU – Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme) 2015-ben középiskolás diákok részvételével indította el speciális képzését, amelyben a diákok három év alatt elsajátítva a magyar nyelvet a későbbiekben egyetemi tanulmányokat folytathattak Magyarországon.

A BISU a Pekingi Magyar Kulturális Intézet közreműködésével vette fel a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel (DE) és a Debreceni Nyári Egyetemmel (DNyE), kidolgozták a közös képzés alapjait, így a diákok magyar oktatók közreműködésével kezdhették el a programot még Kínában.

2017 szeptemberében érkezett Debrecenbe az első húsz diák, akik egyéves magyar nyelv- és kultúra képzésben vettek részt, majd az egyetemen alapszakon folytatták tanulmányaikat. Az oktatásban a DE Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudomány Intézet, valamint a Magyar Nyelvtudományi Intézet oktatói és doktoranduszai vettek részt, munkájukat a BTK Konfuciusz Intézete is támogatta.

Első alkalommal 2022 júniusában vehetett át magyar alapszakos diplomát 12 kínai diák, 2023-ban pedig 15-en diplomáztak ugyancsak alapszakon. A mostani az első, hogy mesterszakos magyar diplomát vehettek át kínai hallgatók.

- Mérföldkő ez az esemény a kar, az egyetem, de elsősorban a diákok életében, hiszen sikeres záróvizsgát tettek magyar nyelv és irodalom mesterszakon, így képzésük véget ért – mondta köszöntőjében Csatár Péter.

A DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettes kiemelte: hosszú volt az út, amelyet az első magyar nyelvórától a mai napig megtettek, mára megtanulták érteni a magyar nyelvet, ismerik a magyar kultúra alapműveit, megismerkedtek az ország történetével, és ami nagyon fontos, ezek alatt az évek alatt váltak igazán felnőtté.

– Lesz, aki hazamegy és Kínában folytatja életét, mások itt maradnak Magyarországon, és itt vállalnak munkát. Talán nem is gondolkodnak rosszul, hiszen jelenleg nagyon nagy a kereslet kínaiul és magyarul is jól tudó emberekre Magyarországon, és ez még hosszú ideig így lesz. Reméljük, hogy jól tudják majd hasznosítani a képzés során elsajátított ismereteket a jövőbeni munkahelyükön – hangsúlyozta Csatár Péter.

A hét fiatal diplomást Szaffkó Péter, a Nyári Egyetem igazgatója is köszöntötte. Mint fogalmazott: bátrak voltak ahhoz, hogy felvállalják az ismeretlent, hogy megismerjenek egy számukra teljesen idegen kultúrát, amelynek nagyköveteivé válhatnak.

– Remélem, hogy a Debrecenben végzett hallgatók sikeres pályájukon fogják érezni és igazolni, hogy a kultúrák közötti hídépítés a kulcsa a szebb és boldogabb jövőnek – zárta beszédét Szaffkó Péter.

A végzősök – akik nevében Meng Zhengyu, magyar nevén Diána mondott köszönetet tanáraiknak – Bartha Elek oktatási rektorhelyettestől és Csatár Péter dékánhelyettestől vehették át oklevelüket.

A rendezvényen adták át a DE BTK Konfuciusz Intézet klasszikus kínai tánckurzusát sikeresen elvégző nyolc hallgató oklevelét is. Az ünnepségen – jelképezve a két ország közötti kulturális hidat – magyar és kínai nyelven hangzott el Petőfi Sándor egyik költeménye. A szerdai eseményt online élőben követhettek a frissdiplomások rokonai és barátai Kínában.

Sajtóközpont – BZs