Valós megoldás egy valós problémára

A középosztály forradalma – Meritokratikus stratégia a 21. századra című könyvét mutatta be György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos a Debreceni Egyetemen. A szerző arra törekedett, hogy Magyarország példáján keresztül mutassa be a középosztály megtámasztásának meritokratikus stratégiáját.

- A könyvem azt a címet kapta, hogy a középosztály forradalma, azonban nevezhetnénk ezt a normalitás forradalmának is. Hazánkban a középosztály a 2011 és 2021 közötti tíz évben több mint másfélszeresére bővült, vagyis érdemben sikerült megerősíteni a dolgozó, gyermeket nevelő és vállalkozó középosztályt és ezen keresztül hozzájárulni a jóllét fenntartható növekedéséhez – mondta György László az egyetem Böszörményi úti campusán található Magházban.

A könyvbemutatón a hallgatóság megtudhatta: azért olyan fontos a szóban forgó mű, mivel egy valós problémára ad kivitelezhető választ.

Elhangzott: a nyugati világban az elmúlt ötven évben a globalizáció hatására mindenhol sorvadtak a középosztályok. Ezt adatalapon többen alátámasztották már a világban és erre nincsenek most nyugaton olyan válaszok, mint amilyen meritokratikus gazdaságpolitikája Magyarországnak van. 

- A középosztályt támogató érdemalapú gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseknek hála egyre nagyobb összeget tudunk átcsoportosítani a háztartások részére a GDP arányában, a járadékvadászoktól vesszük el azt, amit máshova odaadunk – részletezte a közgazdász.

A DE címzetes egyetemi tanára hangsúlyozta: a jóllét fenntartható növekedését a GDP nem jól méri, erről régóta folyik a vita. Ezért a Makronóm Intézet kollégáival közösen kifejlesztettek egy olyan adatalapú és tudományos súlyozással működő indexet, amely a jóllét és a fenntarthatóság összes meghatározó dimenzióját magában foglalja. A hat pillér között szerepel a gazdasági fejlettség és növekedés, a pénzügyi-, a környezeti-, a társadalmi- és a demográfiai fenntarthatóság, illetve figyelembe veszik a munka- és tudásalapúságot is.

Az eseményen megerősítették, hogy György László és a Makronóm Intézet kollégái a következő tanévtől Meritokratikus gazdaságpolitika címmel szabadon választható kurzust tartanak a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Így akik mélyebben is elmerülnének a témában, lehetőségük lesz rá ősztől.

Sajtóközpont - KSzD