Újabb üzbég egyetemi együttműködés

Oktatói, kutatói és hallgatói mobilitást, valamint közös képzéseket és kutatási projekteket kezdeményez a Debreceni Egyetemmel a Samarkand State Architecture and Construction University, az erről szóló megállapodást az intézmények rektorai írták alá csütörtökön. Cigdem Turkyilmaz a Műszaki és a Gazdaságtudományi Karra is ellátogatott.

Először járt a Debreceni Egyetemen a Samarkand State Architecture and Construction University rektora, Cigdem Turkyilmaz. A Szilvássy Zoltán rektorral és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgatóval folytatott megbeszélésén bemutatta az üzbég intézmény két és fél éve megkezdett átalakításának elveit, illetve azokhoz kapcsolódva a Debreceni Egyetemmel tervezett együttműködési elképzeléseket.

- Spanyol, német és horvát egyetemekkel van kapcsolatunk Európában, ezeken felül pedig kínai partnerekkel dolgozunk együtt elsősorban a robotika terén. Szeretnénk a Debreceni Egyetemmel is együttműködni, oktatói, kutatói, hallgatói csereprogramokat, közös képzéseket és kutatási projekteket indítani – fejtette ki Cigdem Turkyilmaz.

A Debreceni Egyetemen 44 üzbég hallgató tanul jelenleg, számuk a legutóbbi éves statisztika óta megduplázódott. Legtöbben közülük az Informatikai, az Egészségtudományi és a Műszaki Kar szakjait választották, hárman pedig doktori képzésben vesznek részt.

A lehetséges együttműködések kapcsán az intézmény kutatási stratégiáját és szerepvállalását tekintve Szilvássy Zoltán rektor kiemelte a négyes hélix innovációs struktúrában indított, kutatásharmonizációval tervezett projektek jelentőségét, illetve az azok nyújtotta lehetőségeket.

- Több tudományterületen folynak kutatásaink, melyekhez kapcsolódhatna a Samarkand State Architecture and Construction University, ezek lehetnek például gyógyszerészeti, illetve agrár jellegűek is – mondta Szilvássy Zoltán.

Az együttműködési területek körét az üzbég intézményvezető az orvostudományokkal is bővítené idővel, miután orvosi kar indítását is tervezi a Samarkand State Architecture and Construction University.


Cigdem Turkyilmaz a Főépületben tartott találkozót követően a DE Műszaki Karára is ellátogatott, ahol tárgyalt a kar vezetőivel, majd számos laboratóriumot is megtekintett. Az egyetemi látogatás a Gazdaságtudományi Karon ért véget, ahol a rektor részt vett egy előadáson, majd találkozott a dékáni vezetéssel.


Sajtóközpont – TH