Tanulj, sportolj, szórakozz – vár a DE GTK!

Nemzetközileg elismert diploma, kiváló oktatók, ötezer fős multikulturális közösség, modern előadók, saját bulihely és többfunkciós sportlétesítmények – ez várja a leendő hallgatókat a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán széles képzési kínálattal a gazdaság-, a sport-, a bölcsészet- és az agrártudományok területén a szakképzésektől egészen a doktorképzésekig.

Évről-évre nő az érdeklődés a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) képzései iránt, nem csoda, hiszen a végzett hallgatók 90%-a a diploma megszerzését követő egy éven belül képzettségének megfelelő munkát talál. Mintegy ötezres hallgatói létszámával a legnépesebb egyetemi karnak számít a Debreceni Egyetemen a GTK. Azoknak, akik tovább szeretnének tanulni jelenleg 9 alap- és 15 mesterszakos képzést, illetve 4 felsőoktatási szakképzést kínálnak Debrecen mellett már Szolnokon és Nagyváradon is.

- A hozzánk jelentkezők többsége a gazdaságtudományi szakok valamelyikén szeretne tanulni: a gazdálkodási és menedzsment – amit idén először angol nyelven is meghirdettünk –, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, valamint a turizmus-vendéglátás a legmeghatározóbbak. 2024-ben új néven, új tartalommal lehet ismét jelentkezni a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szakra, amely a korábbi vidékfejlesztési agrármérnök szakot váltja fel, és az agrár- és üzleti digitalizáció képzésünkre is egyre nagyobb az érdeklődés, hiszen ma már fontos, hogy olyan mérnökök kerüljenek a munkaerőpiacra, akik képesek agrárdigitalizációs és IT-eszközöket üzemeltetni, működtetni, vagy akár fejleszteni. A sporttudományok közül a sportszervezés, valamint a rekreáció és életmód alapszakjaink pedig töretlen népszerűségnek örvendenek – sorolta Fenyves Veronika dékán. 

Az alapképzéseken diplomát szerzők részére 4 féléves – de validációval, illetve kreditelismeréssel rövidíthető – mesterszakokat kínál a kar, melyek esetében fokozottabb specializációra törekszenek. Sőt, más tudományterületeken végzett hallgatóknak is nyújt képzéseket a GTK, köztük az idén először csak a Debreceni Egyetemen az egészségügyi közgazdász mesterszakot, amelyet az orvos, fogorvos vagy gyógyszerész diplomával rendelkezők számára ajánl a kar. 

Felsőoktatási szakképzéseik – melyek kizárólag gazdaságtudományi képzések – 4 félévesek, azaz két évig tartanak. Ha az itt tanulók valamelyik alapszakon folytatnák tanulmányaikat, a felsőoktatási szakképzés keretében szerzett krediteket elismerik, így a képzés ideje lerövidül.

A 7, illetve 8 féléves alapszakok esetében az utolsó félévben 12-14 hetes gyakorlatot kell teljesíteni a hallgatóknak, melyet vállalkozásoknál töltenek. A duális képzésben részt vevők pedig már az egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan kapnak gyakorlati oktatást a partnercégeknél.  

- Több száz vállalkozással állunk szerződésben azért, hogy hallgatóinkat fogadják gyakorlatra a régióban. Több kihelyezett tanszéket is működtetünk különböző cégeknél, ahol a dolgozók bekapcsolódnak az oktatásba. Emellett duális partnervállalataink száma is évről-évre gyarapszik. Nem csoda, hogy hallgatóink egyre többször állásajánlatot is kapnak a gyakorlati helytől – emelte ki a kari vezető. 

Fenyves Veronika hozzátette: a DE Gazdaságtudományi Karán országos viszonylatban is kiválóak a tanulás infrastrukturális feltételei. A Böszörményi úti campus modern oktatótermekkel, futó- és futballpályákkal, kondiparkkal, fedett teniszcsarnokkal, színházteremmel, korszerűsített kollégiummal, étteremmel – sőt, még saját szórakozóhellyel is – várja a hallgatókat.

Sajtóiroda-TB