Preventív szemlélet az egészségnevelésben

A Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központján (KK) belül működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) országosan egyedülálló, komplex iskola- és óvoda-egészségügyi programja kulcsfontosságú szerepet tölt be Debrecen egészségmegőrző tevékenységében – hangzott el az intézet iskolai szűrővizsgálati rendszerét bemutató keddi tájékoztatón. A DAEFI-ben 35 iskolai körzet tanulója vesz részt az ingyenes vizsgálatokon.

A DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetében 12599 gyermek tápláltsági, mozgásszervi állapotát mérték fel, valamint szemészeti, fogászati és kardiológiai vizsgálatát végezték el a szakemberek a 2021/2022-es tanévben.

- Az összesített eredmények alapján a debreceni iskoláskorú gyermekek 16 százaléka túlsúlyos, 72 százalékuknál mutattunk ki kisebb-nagyobb mozgásszervi eltérést. A 2. évfolyamban megvizsgált diákok 22 százalékánál tapasztaltunk szemészeti problémát, ez a szám a 12. évfolyamnál pedig már elérte a 32 százalékot. A vizsgálataink szerint már a 18 évnél fiatalabb diákok egészségi állapotára is hatással van a stressz és a mozgásszegény életmód, 5,7 százalékuk küzd magas vérnyomással – sorolta az iskola- és óvoda-egészségügyi szűrőprogram eredményeit Papp Csaba, a DE KK DAEFI igazgatója.

Papp Csaba kiemelte: az ingyenes, komplex vizsgálati program segítségével több esetben sikerült kiemelni olyan fiatalokat, akik tudtukon kívül súlyos egészségügyi problémával küzdöttek. A DAEFI szakembereinek hatékony munkáját folyamatosan fejlődő technikai háttér támogatja, ez ad lehetőséget arra, hogy a következő időszakban tovább szélesedjen a szűrővizsgálatok köre.

- A DAEFI vizsgálati programja mintaprojekt, amely a város és a Debreceni Egyetem sikeres partnerségének eredménye – jelentette ki Papp László polgármester a DE Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai központjában tartott tájékoztatón.

A városvezető azt mondta: Debrecen gondoskodó város, a 2022-ben nyújtott 100 millió forintos támogatáson túl a következő költségvetési időszakban az önkormányzat még jelentősebb összeggel kíván hozzájárulni a település egészségmegőrző programjához és az egészségügyi alapellátást végző szervezet hatékony működéséhez.

- Debrecen a lehetőséget látja az egészségmegőrzésben, amely nagyban hozzájárul a város további fejlődéséhez. Debrecen önkormányzata kiemelt feladatának tekinti, hogy minél többen részt vegyenek az ingyenes egészségügyi programokon – hangsúlyozta Széles Diána.


Debrecen alpolgármestere hozzátette: a DAEFI széleskörű szűrővizsgálati rendszere, valamint a Mozdulj Debrecen! programsorozat minden korosztályt megszólít, amelynek célja egy egészségtudatosabb Debrecen megteremtése.

Sajtóközpont - ÉE