Pedagógusait ünnepelte a Debreceni Egyetem

Az oktatásban, a tehetséggondozásban és a tanárképzésben kiemelkedően teljesítő oktatóit köszöntötte pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem. Az ünnepségen az intézmény vezetése Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal, valamint a Jausz Béla-díjjal ismerte el a szakemberek tevékenységét.

Gyakorlóiskolái révén a Debreceni Egyetem meghatározó szerepet tölt be a város és a megye köznevelésében. Ennek a szakmai együttműködésnek a régió óvodáiban, oktatási intézményeiben dolgozó, az egyetemen végzett óvodapedagógusok, tanárok jelentik az alapját. A csütörtöki ünnepség lehetőséget adott arra, hogy a Debreceni Egyetem elismerje ezeknek a szakembereknek a munkáját.

Szilvássy Zoltán rektor beszédében kiemelte, hogy az örökség és a hagyomány hozzájárul a műveltség fejlesztéséhez, amiben a pedagógusoknak van a legnagyobb szerepük, legyen szó bármilyen oktatási intézményről.

- Az iskolaévek meghatározóak egy ember életében, a gimnázium negyedik osztályában szerzett tudás birtokában teljes egészében megismerhető a világtörténelem. Éppen ezért tiszteletreméltó az a munka, amit a pedagógusok végeznek, köszönet illeti Önöket azért a műveltségért, amit a diákoknak átadnak – fogalmazott a rektor.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte, hogy az ünnepségen megjelent pedagógusok olyan intézményekben alkotnak maradandót, melyek a Debreceni Egyetem részét képezik, és ahonnan egyre többen jönnek az egyetemre tanulni.

- Az elmúlt években rendkívül megnőtt a hajdú-bihari, a debreceni iskolákból érkező felvételizők száma, ebben meghatározó szerepük van a hosszú évek óta kiemelkedő munkát végző pedagógusoknak is. Bízunk benne, hogy az egyetemi dolgozói közösség megbecsült tagjainak érzik magukat. Reméljük, hogy a versenyképes környezet, a jól felkészült pedagógusok jelenléte segít abban, hogy a diákok a városban képzeljék el hosszú távon a jövőjüket – hangsúlyozta a kancellár.

Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának tanárképzési főigazgatója szerint a történelem már számtalanszor megmutatta a tanulás és a tudás erejét, a Debreceni Egyetem pedig garanciát jelent arra, hogy a minőségi oktatás, a magas színvonalú pedagógusképzés jövője biztosítva legyen a városban.

- Az oktatás a középkorban is az ország fenntartását szolgálta, a legnagyobb nehézségek közepette iskolát alapítottak Debrecenben, abban a szellemben, hogy a tanulás egy új, fényesebb korszakot teremt meg. A város és az egyetem ma is az oktatást helyezi a középpontba, ennek köszönhetően jól felkészült, a szakma iránt elkötelezett diákok érkeznek az egyetemre, mindezt jól működő, egységes intézményi rendszer teszi lehetővé. A megújult egyetemi tanárképzés a korai gyakorlatszerzésre fókuszál, ennek érdekében szeretnénk tovább erősíteni az egyetemi oktatás és a köznevelési intézmények közötti élő kapcsolatokat – tette hozzá a főigazgató.

A DE ebben az évben is Klebelsberg Kunó-díjjal ismerte el az egyetem fenntartásában működő  köznevelési intézmények, szakképzők oktatás-nevelésben, tehetséggondozásban és a továbbtanulásra felkészítésben magas színvonalú, példaértékű eredményeket elért pedagógusait.  Idén a díjat Csősz Tímea Erika, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára vehette át. 

A tanárképzés érdekében több éven át tartó, kimagasló tevékenységéért Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjban részesült Kiss Gabriella, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára.

A Jausz Béla-díjat idén hatan kapták meg. Kopjári István, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára, Új Imre Attila, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára, Buglyó Roland, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégium vezetőtanára, Fekete András, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégium vezetőtanára, Tóth Sándor, a Debreceni Tankerületi Központ Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumának tanára és Valastyánné Szigeti Andrea, a Debreceni Tankerületi Központ Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumának tanára vehette át az elismerést Szilvássy Zoltán rektortól.


A pedagógusnapi ünnepségen átadták a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Elnökségének Elismerő Oklevelét is, melyet Bács Zalán Mihály, testnevelő tanár-történelemtanár szakos hallgató, Kiss Dávid Mihály, informatikatanár-történelemtanár szakos hallgató, valamint Papp Hunor, magyartanár-etikatanár szakos hallgató kapta meg Csont Istvántól, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökétől.

Sajtóközpont - BZ