NeurotechEU: Stockholmban járt a DE küldöttsége

A svéd fővárosban tartotta a tág értelemben vett idegtudományok terén történő együttműködés fokozására létrejött NeurotechEU európai egyetemi konzorcium soros rektori találkozóját. A kiegészítő rendezvényként meghirdetett NeurotechEU Hackathon versenyen olyan nemzetközi csapat nyerte az első díjat a fiatalok mentális betegségeinek kezelésére vázolt megoldási javaslatukkal, amelynek a Debreceni Egyetem kutatója is tagja volt.

A stockholmi rektori találkozón, amelynek a Karolinska Institutet adott otthont, összefoglalták a NeurotechEU projekt első fázisának eddigi eredményeit és meghatározták az idén november elsején induló második fázishoz szükséges legfontosabb célokat. A rendezvényen a Debreceni Egyetemet (DE) Tőzsér József élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes és Szücs Péter, a DE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója, tudományos koordinátor és Gregán Orsolya, a projekt helyi koordinátora képviselte.

Fotó:Erik Flyg

- A találkozó arra is lehetőséget teremtett, hogy a NeurotechEU munkacsoportjainak tagjai személyesen találkozzanak és megbeszéléseket tartsanak. Egyebek mellett megismertük a Karolinska Institutet kommunikációs gyakorlatát és szervezeti hátterét. A programon egyetemünket 15 fős delegáció képviselte – ismertette Gyarmati Gábor, a projekt kommunikációs vezetője.

Elmondta: a debreceni küldöttség egy része kutatási célokkal is érkezett, hiszen Stockholmban elindították az összesen kilenc egyetemet vizsgáló NeurotechEU Best Practice Survey elnevezésű felmérést.

Fotó:Erik Flyg

A találkozó emellett otthont adott a NeurotechEU Hackathon versenynek is, amelyre a DE egy ötfős, kutatókból és hallgatókból álló csapatot delegálhatott.  Ennek tagjai Mészár Zoltán a DE ÁOK Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa, Almusawi Husam Abdulkareem a DE MK adjunktusa, Székely Mihály a DE ÁOK hallgatója, Sóvágó Gábor a DE ÁOK hallgatója és Phong Dang a DE TTK hallgatója voltak..Ők azt a feladatot kapták, hogy más országok küldötteivel közösen igyekezzenek olyan ötleteket kidolgozni, amelyek innovatív technológiai megoldásokkal segítenének egy felnőtteket érintő mentális betegség kezelésében. Ez remekül sikerült, ugyanis a megmérettetést az az alakulat nyerte meg, amelynek tagja volt Mészár Zoltán is.

Fotó:Erik Flyg

Bár a találkozó elsősorban a konzorcium helyzetéről, oktatási terveiről szólt és erősítette a NeurotechEU kezdeményezéshez csatlakozott egyetemek közötti együttműködést, az azt megelőző kétnapos tudományos konferencián a neurotechnológiai kutatásokban résztvevők is jelentős szakmai újdonságokról értesülhettek. Ezen a DE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet két kutatója, Szűcs Péter igazgató és Kisvárday Zoltán tudományos tanácsadó is lehetőséget kapott, hogy bemutassa legújabb eredményeit.


Fotó:Erik Flyg


Sajtóközpont - OCs