Német nagyköveti vizit az egyetemen

Ismerkedő látogatást tett szerdán a Debreceni Egyetemen Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete. A diplomata elsőként egyetemi vezetőkkel tárgyalt, majd találkozott a Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézetének oktatóival és az intézmény német szakos hallgatóval is.

A nagykövet asszony vezette delegáció érkezését követően rövid sétát tett a Főépületben, majd a vendégek a Rektori Tanácsteremben prezentáció keretében ismerkedhettek meg a Debreceni Egyetem (DE) történetével, magyar és angol nyelvű képzési kínálatával, tudományos tevékenységével és jelentős ipari kapcsolatrendszerével.

- A város, az egyetem és a régió iparvállalatai közötti szoros együttműködés egyik alapja az az innovációs és tudományos tevékenység, amelyet az intézmény tud biztosítani valamennyi fél számára – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

A DE rektora hangsúlyozta: az egyetem számára kiemelt jelentőségű a német érdekeltségű cégekkel ápolt kapcsolat. A két nép közötti történelmi és kulturális gyökerekre, az intézmény Bölcsészettudományi Karán (BTK) a Germanisztikai Intézet keretében nyújtott nyelvi, valamint a Műszaki Karon folytatott műszaki képzésre építhető az a jövő, ami folyamatosan biztosíthatja az itt működő vállalatok munkaerőpiaci igényeinek kielégítését.

A nagykövet ipari kapcsolatokra irányuló kérdésére válaszolva, a Műszaki Kar kínálatát ismertetve Husi Géza dékán elmondta: több német cég is részt vesz különböző specializációk, gyakorlati helyek biztosításával a képzésben, amelyben az alapszak elsősorban a ma, a mesterképzés pedig a következő évtizedek technológiájának alkalmazására készíti fel a jövő mérnökeit.

Julia Gross az iránt is érdeklődött, mi motiválja a magyar fiatalokat arra, hogy egyetemi szinten mélyítsék el német nyelvtudásukat?

Keményfi Róbert, a BTK dékánja arról tájékoztatott, hogy a kar a német nyelv oktatásán túl tolmács, fordító, valamint tanárképzés keretében is kínál lehetőséget a hallgatók számára, akik – a német nyelvtudás birtokában – jó eséllyel pályázhatnak állásra a Debrecenben és környékén működő német vállalatoknál.

A tanácskozás zárásaként Szilvássy Zoltán rektor felajánlotta egy, az egyetem és az ipari cégek közötti műszaki kabinet megszervezését, amelyre a nagykövetet is meghívta.

A megbeszélést követően Julia Gross látogatást tett a BTK Germanisztikai Intézetében, ahol az oktatóktól a germanista képzésről kapott tájékoztatást.

Horváth Andrea intézetigazgató ismertetőjében kiemelte a szeptembertől induló interkulturális vállalati menedzser mesterszakot, a stabil, jelenleg száz főt meghaladó hallgatói létszámot, amely egyrészt a középiskolai kampányok, másrészt a cégekkel és diplomáciai szervekkel kialakított szoros együttműködésnek köszönhető.

Julia Gross hangsúlyozta: változatlanul támogatja, hogy a Német Akadémiai Csereszolgálat keretében továbbra is oktasson német anyanyelvű lektor a DE BTK Germanisztikai Intézetében.

Az egyetemen tett látogatás hallgatói kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amely a diákok szemszögéből közelítve boncolgatta Magyarország két évtizeddel ezelőtti uniós csatlakozásának eredményeit.

Sajtóközpont - BZs