Mesteroktatókkal egymásközt

A sikerről és az odavezető útról, pályájukról, a buktatókról, tapasztalatikról és a jövőről szóló elképzeléseikről beszéltek a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet mesteroktatói kedden az oDEon egyetemi színházban. Az első MÜZLI Alumni Party-n mintegy kétszáz diák vett részt.

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a MÜZLI Alumni Party-t a DE Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézete (MÜZLI), ahol kötetlenül beszélgethettek az intézet mesteroktatóival a kurzus egykori és jelenlegi hallgatói. Ascsillán Endre, a MÜZLI vezetője, a GE közép kelet-európai alelnöke, Ino Mirkovic, az UNESCO nagykövete, világhírű hegedűművész, Lencsés Gergő, a GE globális gázturbina-gyártási üzletágának vezérigazgatója, a GE Power globális értéklánc vezetője, Dezső Attila, a Kúria közbeszerzési jogelemző csoportjának tagja, valamint Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója válaszolt a diákok kérdéseire.

- A MÜZLI pragmatikus és praktikus tudással vértezi fel a hallgatóit. A kurzus oktatói az üzleti élet, az ipari és művészeti világ globális, európai vezetőbeosztású munkatársai, akiknek eredményei megkérdőjelezhetetlenek, örömmel osztják meg szakmai tapasztalataikat a hallgatókkal. A MÜZLI egy híd, amely összeköti az egyetemi és az ipari- vállalati közeget – mondta a hallgatói találkozón Ascsillán Endre, a MÜZLI vezetője.

A társadalmi felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta a MÜZLI Alumni Party keretében rendezett kerekasztal-beszélgetésen Lencsés Gergő, a GE Power globális értéklánc vezetője – számára a MÜZLI-ben végzett mesteroktatói tevékenysége is ezt szolgálja.

- Kötelességünk, hogy visszaadjunk abból, amit az évek alatt megkaptunk a sikereink által. A modern világban egy nemzetnek három dologra kell odafigyelnie: az egészségügyre, az energetikára és az oktatásra. A MÜZLI lehetőség, hogy a megszerzett tudásunkat, tapasztalatainkat továbbadjuk. A hallgatók feladata pedig, hogy éljenek a lehetőséggel – hangsúlyozta Lencsés Gergő.

Dezső Attila, a Kúria közbeszerzési jogelemző csoportjának tagja szerint a MÜZLI egy új szemléletet ad a hallgatóknak.

- Az üzleti életben a problémák és az arra adott válaszok komplexek, amelyeket nem az alapján kell megfogalmazni, hogy melyik karon tanultunk. A problémákat meg kell érteni, és a lényeget felismerni. Ez azonban a tankönyvekből nem megtanulható – fejtette ki Dezső Attila.

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója úgy véli a tudásátadás nem egy egyirányú folyamat.

- A MÜZLI kurzusain gyakorlati feladatokon keresztül szeretnénk rávezetni a hallgatókat arra, hogy az egyén ötlete, hogyan épülhet be egy komplex rendszerbe. Az itt szerzett ismereteket azonban mi is hasznosítjuk, cégvezetőkként mi is tanulunk, ezt ugyanis nem lehet megspórolni. Az iparágakra jellemző állandó változás megköveteli az update tudást, a folyamatos képzést. Ez az út pedig nem fejeződik be az egyetemmel – hangsúlyozta Bertalan Zsolt.

A kerekasztal- beszélgetésen elhangzott a nagyvállalatok elsősorban kezdeményező, alkalmazkodó és gyakorlati tudással rendelkező munkatársakat keresnek.  
A megszólalók szerint fontos, hogy a hallgatók minél hamarabb elsajátítsák a lényeglátás képességét, legyenek bátrak, merjenek belevágni az új dolgokba, és ne tántorítsa el őket a kudarc, tanuljanak a hibáikból. A beszélgetés résztvevői egyetértettek benne, hogy az a legfontosabb cél, hogy a hallgatók merjenek kérdéseket és ötleteket megfogalmazni. Egybehangzóan jelentették ki, hogy a tárgyalási szintű angol nyelvtudás megkerülhetetlen, mára ez a nyelv az üzleti világ latinjává vált.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a beszélgetéshez kapcsolódva felidézte, hogy a MÜZLI négy évvel ezelőtti indulásakor még egyik fél sem sejtette, hogy milyen hatékony lesz a képzés, mára azonban egyértelműen bizonyította létjogosultságát. Az egyetemi vezető köszönetét fejezte ki a MÜZLI mesteroktatói számára, akik rendkívül elfoglalt mindennapjaikból szánnak időt erre az országosan egyedülálló kurzusra.


A MÜZLI Alumni Party angol szekciójában Ino Mirkoviccsal, az UNESCO nagykövetével találkozhattak a hallgatók. A világhírű hegedűművész a programhoz kapcsolódva a MÜZLI mesteroktatójaként a Basics of Art Management választható egyetemi kurzusa keretében tartott előadást szerdán az oDEon színpadán.

- Mi, mentorok, olyan tapasztalati tudást adhatunk át a hallgatóinknak, amelyek a való életben sokkal fontosabbak, mint az iskolapadban szerzett ismeretek. Ennél is fontosabb azonban, hogy ez a tudás, hogyan épül be, és hogyan hasznosítják a pályájuk során később a hallgatóink. Mi ezt mutathatjuk meg nekik, és támogathatjuk őket, hogy bátran vállaljanak kockázatot és ne féljenek az új dolgoktól – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Ino Mirkovic.

Becsky-Nagy Patrícia, a MÜZLI titkára szerint a hazánkban egyedülálló MÜZLI sikerének titka, hogy a hazai és a nemzetközi vállalati szférában meghatározó pozíciókat betöltő mesteroktatók elhivatottak a tehetséggondozás iránt, és szívügyüknek tartják azt, a Debreceni Egyetem pedig maximálisan támogatja társadalmi felelősségvállalásukat.

Sajtóiroda - ÉE