Meggykutatás az egészségesebb életért

A Debreceni Egyetem kutatói olyan technológiát dolgoztak ki, amely a meggy antocianin-tartalmának kinyerésével lehetővé teszi egy új élelmiszer-kiegészítő fejlesztését. Az intézmény és a Sorapharm Kft. közös konzorciuma több mint másfél milliárd forint uniós támogatást nyert a projekt megvalósításához. A kutatás során fejlesztett étrendkiegészítő gélt a napokban vette nyilvántartásba az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A projekt eredményeiről csütörtökön számoltak be a Debreceni Egyetemen.

A Sorapharm Kft. és a Debreceni Egyetem elsőként kívánt olyan vegyszermentes extrakciós technológiát fejleszteni, amelyben a hazai meggyfajták antocianin-tartalomra ható komponensei stabilizátor és egyéb tartósítási eljárás nélkül megőrzik pozitív élettani hatásukat. A 2017-ben kezdődött projektben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar szakemberei vettek részt.  

-    A projektben jelentős tudományos eredmények születtek, amelyek jól hasznosíthatók az ipari partnerünknek köszönhetően. Remélhetőleg hamarosan piacra kerülnek a kutatások során kifejlesztett termékek, és nagyon sok ember egészségét támogatják majd – hangsúlyozta Remenyik Judit, a DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézetének tudományos tanácsadója, a projekt szakmai vezetője.  

A Debreceni Egyetem a kísérleti munkák során bebizonyította, hogy a meggymátrix igazolt molekuláris célpontokon ható szuperélelmiszer, epidemiológiai szempontból jelentős humán megbetegedések kiegészítő diétájához: szabályozza a szénhidrát-anyagcserét, csökkenti az éhségérzetet, gátolja az obesitast. A meggy - jelentős antibakteriális hatásának köszönhetően - kiemelt szerepet kaphat a szájhigiénében, mivel biológiailag aktív hatóanyagai számos baktériummal szemben hatásosnak bizonyultak, míg a jótékony Lactobacillus fajokra nem. Gátolja a fogszuvasodást, preventív hatással bír a gyulladásos kórképek kialakulására: vastagbél- és prosztatagyulladásra, csökkenti a csont-ízületi gyulladás okozta fájdalmat, illetve izomfájdalmakat, hasznos kiegészítője lehet sportolók étrendjének is. 

A kísérleti munkában a kutatók antocianin tartalmú kapszulát, rágótablettát és gumicukrot fejlesztettek. 

A K+F projektben a Sorapharm Kft. a gyártástechnológiák és gyártási folyamatok komplex vizsgálatát végezte, melyhez több egyedi gyártású eszközt szereztek be. Ezek különböző formulációkhoz szükséges eszközök, mint folyadék- és géltöltő gépsor, lágyzselatin kapszulázó, illetve gumicukor-formuláló gépsor. 

-    Napjainkban a funkcionális élelmiszerek az egészséges életmód fontos kiegészítői, emiatt is nagy jelentőségű ez a kutatás.  A termékek, amelyek ebből a projektből születtek, nemzetközi szinten is érdeklődésre tarthatnak számot – emelte ki Murvai Nikoletta, a Sorapharm Kft. szakmai vezetője. 

A pályázatban a Sorapharm Kft. a Debreceni Egyetem munkacsoportjainak eredményeit alapul véve a gyártástechnológia léptéknövelését és optimalizálását hajtotta végre, illetve a termékek minőségellenőrzéséhez szükséges vizsgálatokat végezte el a próbagyártások során. 

A termékfejlesztések eredményeként a projekt zárásakor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a „CHENERGY GEL” étrendkiegészítő gélt nyilvántartásba vette.  A konzorciumi partnerek remélik, hogy a termékek hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek. 

A Sorapharm Kft. és a Debreceni Egyetem a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1) című felhívásra benyújtott pályázatával 1,537 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. 

Sajtóközpont - CzA