Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a Debreceni Egyetem innovációs parkjában épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban. A szeptember 5-ei alapkőletételen elhangzott, hogy az üzem évente több mint húszmillió, különböző technológiával készülő vakcinát gyárt majd.

- Történelmi jelentőségű a mai nap, hiszen a debreceni oltóanyaggyártás kezdetét és az ország oltóanyagyártásának újraindulását jelenti – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a Nemzeti Oltóanyaggyár vasárnapi alapkőletételén. Az egyetemi vezető hozzátette: a vakcinagyár Debrecen történetének egyik legjelentősebb beruházása, amely az ország sorsára is kihat, jóval túlmutat az egyetem és a város együttműködésén.

Szilvássy Zoltán felidézte, hogy az intézmény - a kormányzattal, a fenntartóval és az iparági partnerekkel együtt - 2017-ben döntött úgy, hogy revitalizálja a nagy múltú hazai oltóanyaggyártást, amely nemzetközi szinten is meghatározó volt a két világháború között. 

A rektor elmondta, hogy a koronavírus-járvány jelentősen átírta a Nemzeti Oltóanyaggyár eredeti célját – a Magyarországon kötelező és ajánlott oltások előállítását. A pandémia nyomán a koncepció kiegészült a nemzeti koronavírus elleni vakcina gyártásával. Szilvássy Zoltán kiemelte, hogy a létesítmény a hazai mellett a piacon elérhető más covid-vakcinák gyártására is alkalmas lesz.

Papp László polgármester szerint az oltóanyaggyár képes az egészségügyi ellátás biztonságának megerősítésével garantálni az emberéletek megóvásán keresztül az ország működőképességének fenntartását.

- Meggyőződésem, hogy Debrecen ideális helyszín a nemzetstratégiai jelentőségű beruházás megvalósítására. A Debreceni Egyetem képzési és tudományos potenciálja, a városban évtizedek óta meghatározó jelentőséggel bíró gyógyszeripar és a szektorhoz kapcsolódó többezer fős szakképzett munkaerő, valamint a megfelelő ipari infrastruktúra ideális feltételeket teremt a beruházás számára – jelentette ki a városvezető.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében felidézte, hogy jóval a járványhelyzet előtt, 2017-ben fogadták el a kormányhatározatot a hazai vakcinagyártás újraindításáról.

- Ennek a képességnek a kialakítását gyorsította fel a vírushelyzet. Ma egy olyan oltóanyaggyár alapkövét tesszük le, amely évente mintegy 20 millió darab, különböző típusú vakcinát tud majd előállítani. A moduláris gyár többféle technológia kezelésére is alkalmas lesz, így nem csak a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésében fejlesztett hazai oltóanyagot, hanem nemzetközi partnerekkel akár orosz, kínai, kanadai, izraeli vakcinát is előállíthatnak majd. Jövő augusztusban már állni fog az üzem, az év végén pedig oltóanyagot fogunk gyártani – jelentette ki Palkovics László. 

Pósán László országgyűlési képviselő Kossuth Lajost idézve a szabadság őrvárosának nevezte Debrecent, amely ezúttal az oltóanyaggyár révén tudja garantálni a személyek szabadságát, hiszen a világjárvány miatt vakcina nélkül nincs szabadság.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az ország legfontosabb beruházásaként szólt a Nemzeti Oltóanyaggyár építéséről, és kiemelte a Debreceni Egyetem oktatási és kutatási potenciálját, amely meghatározó szerepet játszik abban, hogy a városban valósul meg a stratégiai jelentőségű üzem.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az oltóanyagnak otthont adó, a 2000-ben az országban elsőként létrehozott egyetemi ipari parkról szólva kifejtette, hogy miközben eleinte csupán bérlők érkeztek, ma már komoly stratégiai irányt vett a park működése.

- Az alapítványi lét nyomán akár 140 hektárossá is bővíthető science park első létesítménye, az Innovációs Központ hamarosan a park magjaként fog működni. Szlogenünk: az innováció az alkotó intelligencia – olvasható az Innovációs Központ falán. Ez jelzi a park küldetését, amely az egyetem nélkül nem valósulhatna meg. A következő másfél éven belül hat beruházás indul a területen, közülük a legjelentősebb a Nemzeti Oltóanyaggyár, aminek a létrehozására nagy nyomást helyezett a járvány, de bízunk benne, hogy meg tudunk felelni a kihívásnak – fogalmazott a kancellár.

Kossa György, a Debreceni Egyetemet 2021. augusztus elsejétől fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az új fenntartói formában a már hagyományos oktatás és kutatás biztosítása mellett az olyan új kihívásoknak is eleget tesz az intézmény, mint a Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozása.

- Hiszem azt, hogy a Debreceni Egyetem polgárai – mind műszaki, orvosi, gyógyszerészi tudásukkal, mind innovációs készségükkel – képesek ezeknek a kihívásoknak megfelelni – hangsúlyozta Kossa György.


A Nemzeti Oltóanyaggyár 2022 végére készül el.

Sajtóiroda - TPL