Közösen a magyar nyelvű oktatásért

A Kárpát-medence magyar nyelvű képzéseit fejlesztette az elmúlt négy évben 2 és fél milliárd forintos pályázati forrásból, az Oktatási Hivatallal, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen a Debreceni Egyetem.

A projekt során az erdélyi, partiumi és kárpátaljai intézményekben kihelyezett képzéseket indítottak, a pedagógusok számára továbbképzéseket szerveztek az anyaország tanárképzési módszerek megismertetésére, emellett a Debreceni Egyetem (DE) oktatóinak közreműködésével elkészült a Magyar értéktár szakirányú továbbképzés 42 tantárgyat felölelő tananyaga is.

- A Debreceni Egyetem mindig is élen járt a határon túli kapcsolatok építésében, amelynek a mostani, sikerrel zárult pályázat új lendületet adott – fogalmazott a pénteki projektzáró esemény megnyitójában Bartha Elek. A DE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: tovább erősödtek a már meglévő kapcsolatok, amelyek most újabb intézményi együttműködésekkel bővültek, szélesítve egyben a Debreceni Egyetem képzési kínálatát is.

A négyéves programban a DE 428 munkatársa vett részt.

- A Debreceni Egyetem egy emberként mozdult meg a projekt sikeréért, amely során hosszú távon fennmaradó értékeket teremtettünk – mondta Jávor András rektori főtanácsadó. A program szakmai vezetője értékelőjében kiemelte: a kihelyezett képzések – amelyek az agrárium, a közgazdaságtan, az egészségügy, a műszaki és az informatika területét érintik – a tervek szerint közös, majd a későbbiekben kettős diplomát adó oktatási formává válhatnak.

A projekt keretében több száz fiatal kezdett tanulmányokba a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán és a Partiumi Keresztény Egyetemen.

– A pályázat lezárása azonban nem azt jelenti, hogy a munka véget ért, hiszen a programhoz hamarosan csatlakozik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is – tette hozzá Jávor András.

Az elmúlt négy év során Kelet-Szlovákia, a Felvidék különböző középfokú oktatási intézményeiben továbbképzéseket is szerveztek, amelyeken 115 pedagógus vett részt.

A pályázat kiemelt feladata volt a Magyar értéktár szak akkreditálása, amely most még szakirányú továbbképzési szakként indulhatott el az agrár-, a bölcsészet-, a gazdaság-, a hit-, a társadalom-, a jogi- és a sporttudományok mellett a műszaki-, művészeti és a pedagógusképzés területét átfogó 42 tantárgy elkészítésével.

– A szak egésze, és a tantárgyak akár egyenként is elérhetők a beiratkozottak számára távoktatás keretében. A beiskolázás elkezdődött és a tapasztalat azt mutatja, hogy az érdeklődés ígéretes a határon túli magyarság mellett a régen kivándorolt magyarság leszármazottai, valamint a különböző külföldi országokban élő magyarok körében egyaránt – emelte ki Forisek Péter, a DE Tanárképzési Központjának főigazgatója.

A projekt szakmai vezetője hangsúlyozta: az elkészült tananyag egyben a Magyarországon élők ismereteit is erősíteni tudja egyetemes szinten.

A távoktatási rendszer technikai hátterének kialakítását a Debreceni Egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja (METK) végezte.

A METK-nek köszönhetően a DE Böszörményi úti campus Főépületének Aulájában rendezett záróeseményt online, élőben követhették itthon és határainkon túl a projekt résztvevői és az érdeklődők egyaránt.

A pályázat az „EFOP-3.10.1-17-2017-00001 Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” projekt keretében valósult meg.

Sajtóiroda – BZs