A tapasztalatok szerint a járvány 4. hullámában sokkal több a koronavírusos gyerek, mint korábban. A gyermektüdőgyógyászok debreceni három napos konferenciájának is kiemelt témája a COVID-19, emellett a gyermekkori tüdőbetegségek legújabb kezelési lehetőségeiről tanácskoznak a szakemberek.

A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézete november 11-13. között rendezi meg a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Gyermektüdőgyógyász Szekciójának 56. konferenciáját. A nyitónapon, csütörtökön elsősorban a COVID-19 gyermekkori sajátosságaival, a long covid ellátással és az allergiás, vagy krónikus légúti betegségben szenvedő gyerekeknél a koronavírus-fertőzés okozta veszélyeivel foglalkoztak a szakemberek.

Az előadásokon elhangzott, hogy a járvány negyedik hullámában jelentősen nőtt a koronavírusos gyerekek száma. Ennek legfőbb oka, hogy a delta variáns sokkal fertőzőbb, gyorsabban terjed, mint az eddigiek. A betegség elsősorban lázzal, fejfájással, orrfolyással, köhögéssel jelentkezik, de bőrtünetek is előfordulhatnak a gyerekeknél. A fertőzés után több héttel pedig akár súlyosabb többszervi gyulladásos szindróma is kialakulhat. 

A koronavírus-fertőzés mellett a szakmai tanácskozás kiemelten fontos témája a cisztás fibrózis.

- A cisztás fibrózis kezelésében egy éve használnak egy új gyógyszert Magyarországon. Ez egy genetikai betegség, rendkívül nehéz bármiféle eredményt elérni, de a gyógyszer a kisiklott fehérjét próbálja javítani, és ezáltal egy teljesen új lehetőséget nyújt a terápiában. A gyógyszeres kezelés első eredményei, tapasztalatai itt hangzanak majd el a kongresszuson – ismertette Nagy Béla, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének nyugalmazott egyetemi docense, a konferencia főszervezője.

A háromnapos szakmai programon mintegy 60 előadás, referátum, esetismertetés hangzik el.  A résztvevők megvitatják többek között a bronchológia aktualitásait,  az asztma és az allergiás betegségek, illetve a kardiológiai és légzőszervi megbetegedések új kezelési lehetőségeit.

- A résztvevők a gyermekgyógyászat, a gyermektüdőgyógyászat legfontosabb területeiről cserélhetnek tapasztalatokat. Foglalkozunk a határterületek, így a gyereksebészet aktualitásaival is, hiszen enélkül magas színvonalú gyermektüdőgyógyászati, gyermek intenzív ellátás nem létezhet – emelte ki Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének igazgatója.


A csütörtökön kezdődött háromnapos tanácskozáson mintegy 250 gyerekorvos vesz részt, a Kölcsey Központban. Arra is lehetőség van, hogy azok a magyarországi és a határon túli szakemberek, akik személyesen nem lehetnek jelen, online kövessék a konferenciát.

Sajtóiroda - CzA