Felvételi rekord Debrecenben

Az általános felvételi eljárás eredményeképpen 7420, a tavalyinál mintegy 12 százalékkal több elsőéves kezdheti meg tanulmányait magyar nyelvű képzéseken a Debreceni Egyetemen. A naptári év folyamán összesen felvettek száma velük együtt eléri a tízezret, ami rekord az intézmény történetében.

- Történelmi pillanat az idei felvételi a Debreceni Egyetem életében, hiszen összesítve az adatokat kiderült, hogy az ebben a naptári évben felvett hallgatók száma meghaladja a tízezret, ennyi még soha nem volt – mondta Szilvássy Zoltán rektor az intézmény felvételi eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.


Bács Zoltán kancellár kiemelte, hogy a létszám alakulásában közrejátszott az is, hogy a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Kara augusztus elsejével beolvad a Debreceni Egyetembe.

- A szolnoki kar 270 elsőévese is a mi egyetemünk hallgatójaként kezdi el a tanévet szeptemberben, az új egység képzési helyként, Debreceni Egyetem Szolnok Campus néven integrálódik. A gazdaságtudományi képzések mellett terveink között szerepel egészségügyi képzés indítása is Szolnokon, bízunk abban, hogy hallgatóink száma 3 év múlva ott is ezer fölött lesz – tette hozzá a kancellár.


A Szolnokra felvettekkel együtt 7420-an jutottak be a Debreceni Egyetem magyar nyelvű képzéseire az általános felvételi eljárás során, ami 12 százalékkal haladja meg a tavalyi létszámot. Angol nyelvű képzésekre is 10 százalékkal több, 2007 külföldi hallgatót vettek fel.


- Az összlétszám azonban még emelkedik majd a határon túli képzésekre felvettek (százas nagyságrend), illetve a pótfelvételivel bejutók (várhatóan 350-450) számával. És ha mindehhez hozzáadjuk a keresztféléves eljárásban (349) és a doktori képzésre (280) felvettek számát, úgy már jóval meghaladja a tízezret az ebben a naptári évben felvételt nyertek száma egyetemünkön – ismertette Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.


Idén az orvos- és egészségtudomány, a gazdaságtudomány, a pedagógusképzés és a műszaki volt a legnépszerűbb képzési terület. A legtöbb elsőévest az intézmény Gazdaságtudományi, Bölcsészettudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, Természettudományi és Technológiai, valamint Műszaki Kara iskolázza be a 2019/2020-as tanévre. A Műszaki Karon mintegy 40 százalékkal több elsőévest vettek fel, mint tavaly (számuk 439-ről 611-re nőtt).


- A nagyarányú létszámnövekedés a Műszaki Karon jelzi, hogy intézményünk szorosan együttműködik a munkaerőpiac szereplőivel, a Debrecenbe betelepülő óriáscégekkel, gyorsan és hatékonyan tudunk reagálni az igényekre. Az angol nyelvű műszaki képzések is egyre népszerűbbek, a gépészmérnök pedig idén a 3-ik legnépszerűbb szakunk lett, miután tavaly még a 8-ik volt – tette hozzá a rektorhelyettes.


A legmagasabb, 460 volt a ponthatár az osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott angol - olasz tanár szakon. A kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogász államilag finanszírozott nappali képzésén legalább 440 pontot kellett elérni, míg a pszichológia alapképzés állami ösztöndíjas nappali tagozatán 436 pontra volt szükség a sikeres felvételihez. A legnépszerűbb mesterszak ebben az évben a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó és az egészségügyi menedzser a Debreceni Egyetemen.


Akik nem jutottak be az általános felvételi eljárás keretében, július 29-étől jelentkezhetnek pótfelvételire.


- Ez lehetőség azok számára, akik nem nyertek felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem vagy egyáltalán nem is jelentkeztek. Az eljárás megegyezik a korábbi évek gyakorlatával, azaz kizárólag e-jelentkezést lehet beadni augusztus 7-ig. Az intézményi gyakorlati vagy alkalmassági vizsgák augusztus 12-e és 21-e között lesznek, a ponthatárok megállapítása pedig augusztus 26-án várható. Az eljárás rövidsége miatt itt nincs mód sem hiánypótlásra, sem sorrendváltoztatásra, mivel csak egyetlen szakot lehet megjelölni – hívta fel a figyelmet az egyetem oktatási igazgatója, Pósánné Rácz Annamária


A pótfelvételin csak önköltséges képzésre lehet jelentkezni. Ez alól az  ápolás mesterképzés az egyetlen kivétel az országban, mivel ez állami ösztöndíjas formában is indul. Új szakként pedig marketing mesterképzési szakot is kínál az intézmény a pótfelvételizőknek.


Elsőéveseit szeptember 8-án hagyományos tanévnyitó ünnepségére, majd 18-án az egyedülálló stadionshow-ra, a yoUDay-re is várja a Debreceni Egyetem.

 

Sajtóiroda - TH