Dolgozói körlevélben tájékoztatta a Debreceni Egyetem oktatóit, kutatóit és dolgozóit az intézmény kancellárja az energiafogyasztás mérséklését célzó beavatkozási lehetőségekről. Az intézkedések október 1-jétől a tanulmányi időszak végig december 9-ig hatályosak, és nem korlátozzák az oktatási, illetve vizsgáztatási tevékenységet.

Október elsejétől az egyetemi használatú épületekben soha nem látott mértékben megemelkedik egyes energiaforrások költsége. Mind a gázfogyasztás, mind a távhő felhasználás sokszoros áron vehető igénybe, ami jelentős kihatással lesz mindennapjainkra, ezért kéri az intézmény az egyetemi polgárok együttműködését és megértését az energetikai intézkedések betartásával kapcsolatban.

Rendkívül fontos, hogy minden erőnkkel keressük az ésszerűsítési és megtakarítási lehetőségeket, hiszen a költségnövekedés nagysága az egyetem likviditását meghatározóan befolyásolja, miközben közösen szeretnénk biztonságban tudni hónapról hónapra a bérek kifizetésének fedezetét. Az egyetemi feladatok ellátása során a 353/2022 (IX.19) kormányrendelet útmutatásait vesszük figyelembe. Minden területen fontos az ésszerű, költségtakarékos, az emberi használati szokásokat is megváltoztató működés – olvasható a tájékoztatóban.

A Debreceni Egyetem a tanulmányi időszak végéig, december 9-ig hőmérséklet csökkentéssel és egyéb takarékossági intézkedésekkel él, de nem korlátozza az oktatási és vizsgáztatási tevékenységet.

A vizsgaidőszakkal és annak beosztásával, valamint a tavaszi szemeszter kezdetével és időbeosztásával kapcsolatosan az egyetem vezetése hamarosan megteszi intézkedéseit annak érdekében, hogy a 25% gázfogyasztási megtakarítás elérhető legyen, ugyanakkor az elvégzendő feladatok is teljesíthetőek legyenek. 

A tájékoztató mind a központi fűtés, mind a villamos energia felhasználása kapcsán számos beavatkozási lehetőséget ismeretet, egyebek mellett a funkció függvényében meghatároz egy minimálisan tartandó 18 °C hőmérsékletet is, ami alól elsődlegesen kivételt képez a betegellátás,  a bölcsőde, az óvoda, az általános iskola, a kollégiumok, a szolgálati lakások, ahol a minimális 20-22 °C hőmérsékletet fogják tartani.

A csökkentett hőmérsékletű épületekben ülő munkát végzők számára az egyetem munkavédelmi eszközként derékmelegítő plédeket rendelt, amelyeket megérkezésüket követően azonnal rendelkezésre bocsájt (várhatóan október közepéig). Mindemellett kérjük, hogy mindenki az új helyzetnek megfelelő öltözetet viseljen a csökkentett fűtési hőmérséklethez mérten.

Sajtóközpont